Місія ОБСЄ зафіксувала близько 500 вибухів за пів доби на лінії розмежування

Місія ОБСЄ зафіксувала близько 500 вибухів за пів доби на лінії розмежування

Укрінформ
З вечора середи до ранку четверга Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала близько 500 вибухів уздовж лінії розмежування на сході України, переважно в районі населених пунктів Станиця Луганська і Золоте.

Про це повідомив голова СММ в Україні Яшар Халіт Чевік під час засідання Ради Безпеки ООН, скликаного Росією з приводу виконання Мінських угод, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Водночас за словами Чевіка, після 11:20 за київським часом зафіксовано приблизно 30 вибухів. «Це свідчить про те, що ситуація стала менш напруженою», - зазначив він.

Приблизно опівдні «СММ попросила сторони неухильно дотримуватися зобов’язання щодо припинення вогню», додав Чевік, наголосивши на важливості «перейти до деескалації і не допустити подальшого погіршення ситуації».

Читайте також: Резніков пояснив, чому окупанти збільшили кількість обстрілів на сході України

За його словами, СММ «знає і відстежує» повідомлення про жертви серед цивільного населення, збитки, заподіяні цивільній інфраструктурі.

Чевік також поскаржився на обмеження свободи пересування СММ для виконання покладених на місію завдань та блокування її роботи. Для розширення зони спостереження, зазначив він, потрібне політичне рішення та підтримка міжнародного співтовариства.

Голова СММ відзначив складнощі перетину лінії розмежування для цивільних осіб, оскільки працює лише два пункти пропуску з наявних п’яти.

Своєю чергою, спеціальний представник ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Мікко Кіннунен заявив, що жодна сторона не виконала жодного пункту Мінських угод.

Читайте також: Голова ОБСЄ засудив обстріл окупантами дитсадка у Станиці

Роботу ТКГ, за його словами, ускладнило рішення Державної думи Росії про звернення до президента РФ Володимира Путіна щодо визнання «незалежності» так званих ДНР/ЛНР. «Це породило питання й дискусії в ТКГ», - зазначив він.

Кіннунен також поінформував, що зустрічі в рамках ТКГ відбуваються у віртуальному режимі, що не сприяє відвертості та конфіденційності обговорюваних питань.

Він підкреслив, що сторони зобов’язані докладати всіх зусиль для відновлення повною мірою суверенітету і територіальної цілісності України.

Читайте також: Росія намагається спотворити реальність і звинуватити Україну в обстрілах – Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, російські окупаційні війська, станом на 17.00 17 лютого, 39 разів обстріляли позиції Об’єднаних сил в районі ООС. Внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення, ще один – бойове травмування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-