РФ не вдалося нав'язати світу свій сценарій розв'язання українського питання - Гозман

РФ не вдалося нав'язати світу свій сценарій розв'язання українського питання - Гозман

Укрінформ
Російський президент Володимир Путін за допомогою тактики залякування намагався схилити Захід до підтримки інтересів Кремля, проте актуальність українського питання у світовому порядку денному доводить марність таких намірів.

Як передає Укрінформ, про це сказав в ефірі телеканалу "Дом" російський опозиційний політик Леонід Гозман.

"Я не маю підстав оцінювати ймовірність того чи іншого розвитку подій. Але мені здається, що цим ультиматумом Володимир Володимирович нарешті сказав правду. Він сказав, чого він справді хоче. А хоче він, щоби його визнали володарем половини планети, людиною, що дорівнює Сталіну 1945 року, чи Чингісхану. І головне — щоби світ визнав, що Україна — зовсім не країна, а "бунтівна територія", яка повинна повернутися під руку "російського царя" в тій чи іншій формі: можливо, увійти до складу Росії, можливо, у васальній залежності від нас. Що половина Європи належить Росії. І таке інше. Він, на мою думку, це все сказав", — уточнив він.

Читайте також: Гозман: Путін може розпочати повномасштабну війну з Україною, але росіяни не хочуть втрат

Кремлю не вдалося накинути світовій спільноті власний сценарій розв'язання українського питання, вважає політик.

"Що з цього буде? Ну, найімовірніше, нічого. Адже чому він чомусь так грубо поводився, і його дипломати так недипломатично і взагалі по-хамськи поводилися? Він зневажає Захід. Захід, у його розумінні, — боягузливий , схильний до зради і т. ін. І він гадав, що Захід, Америка, Німеччина, Європа злякаються його, як мирний містянин лякається вуличного хулігана. Цього не сталося. Вони не злякалися. І, як на мене, він тепер просто не знає, що робити", — продовжив російський опозиціонер.

За його словами, мета політики Путіна — не зміцнити безпеку власної країни, а закріпити особистий політичний авторитет.

"Коли Путін говорить про безпеку, мені здається, він каже неправду. Мені здається, мета нашої політики — не безпека країни, інакше він говорив би не про Україну в НАТО. Він би говорив про те, про що йому пропонують: розміщення ракет, сфери довіри тощо. Але йому це нецікаво, його мета — не безпека власної країни. Ви подивіться, захоплення Криму було катастрофою для Росії. У нас падає рівень життя, у нас ізоляція, у нас воєнні витрати. Тож йому це нецікаво. Йому цікаво визнання власної величі. Я боюся, що заради цього він і на війну піде", — висловив думку Гозман.

Читайте також: Дуда: Захід не погодиться на «божевільні» вимоги Путіна і підтримуватиме Україну

Російський опозиціонер не вірить у можливість дипломатичного врегулювання взаємин між Києвом та Москвою, доки в Кремлі перебуває нинішня влада. Проте варто намагатися уникнути повномасштабного збройного конфлікту між країнами.

"Я гадаю, що, на жаль, доки Володимир Володимирович Путін при владі, суттєвих поліпшень не буде, ми ні про що не домовимося. Ми не можемо домовитися, тому що [Росія] висуває абсолютно нереалістичні вимоги. Домовитися про це не можна. Можна не допустити війни, треба намагатися не допустити війни. Причому важливо, щоб і у вас [в Україні] люди теж розуміли, що час працює не на Путіна, а на вас. Річ не в тому, що ваша армія стає сильнішою, хоча, звісно, це так. А річ у тому, що Путін стає слабшим, і у нас [у Росії] все більше й більше людей виступають проти війни", — підсумував Гозман.

Читайте також: Трикутник РФ-Білорусь-Україна, вписаний в коло глобальних проблем

Як повідомляв Укрінформ, у четвер РФ та Білорусь розпочали спільні масштабні військові навчання «Союзна рішучість-2022» поблизу кордону України.

Крім того, Москва продовжує деструктивну діяльність в Азово-Чорноморському регіоні, оголосивши великі райони Азовського й Чорного морів небезпечними для плавання на період з 13 до 19 лютого у зв'язку з проведенням навчань, які передбачають ракетні та артилерійські стрільби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-