Іноземні журналісти відвідали район проведення ООС

Іноземні журналісти відвідали район проведення ООС

Фото
Укрінформ
Представники провідних іноземних ЗМІ 9 лютого відвідали район проведення операції Об’єднаних сил, де ознайомились із безпековою ситуацією на лінії зіткнення.

Як передає Укрінформ, із журналістами поспілкувались міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступник міністра оборони Ганна Маляр, командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський та командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк, повідомляє прессужба Міноборони.  

Ткаченко акцентував увагу іноземних журналістів на тому, що треба дуже обережно використовувати інформацію, апелювати до першоджерел та не вдаватись до провокацій у заголовках. «Наша мета — показати іноземним журналістам реальний перебіг подій на сході. Аби вони на власні очі побачили, що насправді відбувається. І як на мене, занурити в контекст дійсно вдалось», — прокоментував він

Також міністр звернув увагу на правила відвідання тимчасово окупованої території іноземними журналістами, відзначивши, що перетин може відбуватися виключно через українські пункти пропуску вздовж лінії розмежування. Будь-який інший спосіб буде трактуватись як порушення законодавства України та передбачатиме санкції. «Я наголошую: використання заяв або повідомлень від представників ОРДЛО є інформаційною легітимізацією окупаційного режиму представниками ЗМІ», — зазначив Ткаченко.

Заступник міністра оборони Ганна Маляр відзначила надзвичайно високий попит на безпекову інформацію про те, що відбувається на лінії протистояння з агресором. «Протягом січня ми отримали кілька сотень запитів від іноземних ЗМІ на відвідування району проведення операції Об’єднаних сил. Тому ми організували спільну роботу з журналістами провідних західних видань: тут представлено практично всі країни Європи, є британські ЗМІ, американські медіа. І вкрай важливо, щоб вони, по-перше, побували на позиціях і побачили руйнівну силу цієї війни, що після себе залишає тут Російська Федерація і їхні війська. А по-друге, дуже важливо, щоб вони почули інформацію з першоджерела», — зазначила Маляр.

Як повідомили в пресслужбі, іноземні журналісти побували у прифронтовому місті Авдіївка, що на Донеччині, де поспілкувалися із військовослужбовцями, мали можливість ознайомитися із побутом і умовами несення служби захисників українських позицій. Також журналістів цікавили умови життя цивільного населення вздовж лінії розмежування.

Читайте також: Ткаченко нагадав про відповідальність іноземним ЗМІ, що легітимізують тероризм

Представники закордонних ЗМІ відвідали «Меморіальний комплекс захисникам Авдіївської промзони», де вшанували пам’ять полеглих за Україну військовослужбовців.

На брифінгу журналістів також поінформували про оперативну ситуацію на сході нашої країни, про готовність ЗСУ до будь-якого сценарію з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

«Для України дуже важливо доносити справжню інформацію до західних ЗМІ з першоджерел, показати їм оперативну ситуацію, яка є сьогодні на сході, та прогнози, які ми робимо. Крім того, ми навели приклади некоректної інформації, яка була поширена, щодо загострення ситуації в Україні окремими західними ЗМІ. І журналісти могли зрозуміти, як саме верифікувати інформацію про ситуацію в Україні», — зазначила Маляр.

Іноземні журналісти відвідали район проведення ООС / Фото: МОУ

Вона додала, що є речі, які становлять державну таємницю, є те, що не можна говорити, тому що нас слухає і аналізує ворог. «Але разом з тим, максимально, наскільки це можливо, ми ведемо сьогодні відкриту політику у роботі зі ЗМІ», — резюмувала посадовець.

Своєю чергою міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко висловив сподівання, що іноземні колеги донесуть правду до своєї аудиторії: «Розраховую, що колег-журналістів цікавитимуть не заголовки чи кількість переглядів. Треба донести до своєї аудиторії правду: війна триває, територія воєнних дій НЕ розширюється, українські військові тримають позиції і дають відсіч ворогу, захищаючи нашу державу. Що ситуація під постійним контролем наших захисників. Лише правда про ситуацію та критичне мислення є зброєю проти інформаційного тероризму Росії. Лише разом ми зможемо нівелювати цей вплив». 

Читайте також: Ткаченко закликає українців не вестися на «лякалки» і перевіряти новини

Як повідомляв Укрінформ, 8 лютого представники медійної спільноти й Медіаруху заявляли про проблемну ситуацію, що склалася з акредитацією іноземних журналістів у зоні операції Об’єднаних сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-