Столтенберг назвав військові маневри Росії в Білорусі найбільшими після «холодної війни»

Столтенберг назвав військові маневри Росії в Білорусі найбільшими після «холодної війни»

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО заявив, що поточне посилення російського угруповання на території Білорусі є наймасштабнішим за весь час після завершення «холодної війни».

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Північної Македонії Дімітаром Ковачевскі заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми щойно обговорили триваюче військове нарощування Росії в Україні та навколо неї, яке зараз включає набагато більше ніж 100 тисяч військових. Протягом минулих днів ми бачили суттєвий рух російських військових сил в Білорусь, що є найбільшим російським розгортанням там з часів «холодної війни», - повідомив керівник НАТО.

Читайте також: Столтенберг привітав намір США розмістити додаткові сили у трьох країнах Європи

Він зауважив, що ця присутність включає 30-тисячне військове угруповання, спецназ та сили спеціальних операцій, бойові літаки, включаючи Су-35, ракети подвійного призначення Іскандер та системи ППО С-400.

«Ми говоримо про широкий спектр сучасних військових спроможностей. Все це буде поєднано із щорічним російським навчанням російських ядерних сил, яке, як очікується, відбудеться протягом цього місяця», - додав Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, союзники по НАТО послідовно закликають Росію до деескалації напруги навколо України та до вирішення безпекових суперечностей шляхом діалогу та переговорів.

Читайте також: Столтенберг стурбований залежністю членів НАТО від російського газу

НАТО передали Росії письмову відповідь на проєкти договорів про «гарантії безпеки», що були передані російською стороною у грудні минулого року. Вони відкинули ультимативні вимоги Кремля відмовитися від політики «відкритих дверей» НАТО та згорнути військову присутність Альянсу в країнах, що є сусідніми до Росії.

Президент Росії висловив «розчарування» відповіддю США і НАТО, звинувативши їх в «ігноруванні» російських безпекових пропозицій.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-