Указ Президента запускає пакет реформ для переходу на професійну армію – Резніков

Указ Президента запускає пакет реформ для переходу на професійну армію – Резніков

Укрінформ
Указ Президента про збільшення чисельності ЗСУ та перехід до професійної армії є одним із системних кроків у контексті підвищення обороноздатності України. На реалізацію цих завдання знадобиться чотири роки.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр оборони Олексій Резніков, повідомляє пресслужба Міноборони.

«Указ Президента — це реакція на виклики, які стоять перед країною. Вони змінюються. Росія відкрито погрожує масштабною ескалацією. У нас додалося понад 1000 км кордону, які треба обороняти. Президент поставив завдання — виходячи з наших можливостей, запропонувати таку модель армії, щоб ні в кого у Кремлі навіть думки не виникало напасти на Україну. У цього завдання є дуже практичне обґрунтування. Якщо наша держава сприйматиметься як така, що постійно ризикує зазнати руйнівного вторгнення, це гальмуватиме розвиток. Ми не зможемо залучати достатньо ресурсів. Щоб знизити ймовірність військових сценаріїв до мінімуму, нам потрібне не тільки сучасне озброєння, а й чисельна, професійна, вмотивована армія. Так ми зможемо утримувати в безпеці весь периметр державного кордону і потенційно небезпечні напрямки» — сказав Резніков.

Як зазначається, указ містить доручення забезпечити поетапне збільшення чисельності ЗСУ в період з 2022 по 2025 роки на 100 000 осіб для підвищення оборонних спроможностей держави. Одним з елементів реформування є перехід на систему інтенсивної військової підготовки та відмова від призову на строкову службу з 1 січня 2024 року. За словами Резнікова, це завдання — на 4 роки.

«Сьогодні українська армія складається з трьох основних категорій осіб. По-перше, це професійні кадрові військові, офіцери та сержанти, які отримали фахову освіту. По-друге, це контрактники, які служать від 6 місяців до кількох років. А також юнаки, призвані на строкову службу. Ці люди мають різну підготовку, різну мотивацію, різне бачення того, чим є армія в їхньому житті. Щоб дати відсіч ворогу, нам потрібна професійна армія для стримування і формат підготовки мобілізаційного резерву», - пояснив міністр.

За його словами, за дорученням Президента міністерство підготувало бачення моделі, на першому етапі якої призов зберігається, проте як альтернатива вводиться короткострокова (3-4 місяці) інтенсивна військова підготовка. Пройшовши таку підготовку, молоді люди не потраплятимуть під призов. Натомість вони отримають базові військові навички. З 1 січня 2024 року планується повністю замінити призов на короткотривалу інтенсивну підготовку, поступово збільшуючи обсяги залучених і підтримуючи їхні навички шляхом періодичних тренувань та зборів.

Читайте також: Зеленський – про стримування агресії РФ: Профілактика краще, ніж реанімація

«На сьогодні вже є розрахунки та обґрунтування різних моделей виконання указу. Для реалізації зазначених кроків уряд найближчим часом запропонує пакет необхідних законопроєктів і підзаконних актів. Ми сподіваємося на єдність українського парламенту у цих питаннях», — зазначив Резніков.

Читайте також: Збільшення чисельності армії і не тільки: опублікували новий указ про ЗСУ

Як повідомляв Укрінформ, указ Президента України Володимира Зеленського № 36/2022 «Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби в Збройних силах України та поступового переходу до засад професійної армії» підписаний 1 лютого 2022 року. Відповідно до нього, у період до 2025 року заплановано реалізацію комплексу реформ, які покликані збільшити чисельність ЗСУ, суттєво підвищити мотивацію до військової служби шляхом посилення соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх родин, забезпечення прозорого механізму розвитку військової кар’єри, підвищення грошового забезпечення, вирішення проблем з житлом тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-