Штати та Євросоюз закликали Росію до конструктивних переговорів в ТКГ

Штати та Євросоюз закликали Росію до конструктивних переговорів в ТКГ

Укрінформ
Сполучені Штати та Європейський Союз закликали Росію до конструктивної участі у мирних переговорах у Тристоронній контактній групі (ТКГ).

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявили місії США та ЄС при ОБСЄ під час засідання Постійної ради цієї Організації у четвер у Відні.

"Ми закликаємо Росію брати конструктивну участь у Тристоронній контактній групі та відкрити всі КПВВ уздовж лінії зіткнення, щоб забезпечити вільне пересування цивільного населення", - заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн.

Читайте також: Росія остаточно занурила Мінські домовленості у кому — Гармаш

Вона також закликала РФ припинити перешкоджати діяльності Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ, яка, згідно з мандатом, має звітувати про події на усій території України, включаючи тимчасово окупований Росією Крим.

Місія Євросоюзу при ОБСЄ також заявила про глибоке занепокоєння з приводу "зберігаю чого тупика на переговорах у Тристоронній контактній групі, а також небажання Росії брати участь у Нормандському форматі".

"Минув понад рік відтоді, як планувалося відкрити КПВВ у Золотому та Щасті. На жаль, ці пункти пропуску відкриті лише на підконтрольній уряду стороні. Ми підтверджуємо нашу рішучу підтримку послу Кінунену та всім координаторам робочих груп у сприянні діалогу між сторонами. Ми закликаємо Росію, як сторону конфлікту, взяти на себе свою відповідальність і добросовісно брати участь у дискусіях ТКГ", - заявили у Євросоюзі.

Читайте також: Росія де-факто вже вийшла з Мінського формату - представник України в ТКГ

Як відомо, Росія вже тривалий час блокує будь-які змістовні переговори у робочій групі з безпеки ТКГ. Натомість російські збройні формування щодня продовжують порушувати режим припинення вогню на сході України та перешкоджати моніторинговій діяльності СММ ОБСЄ.

Під час Паризького саміту в "Нормандському форматі" від 9 грудня 2019 року було досягнуто домовленість про те, що з 10 листопада 2020 року має відбутись одночасне відкриття нових КПВВ у Щасті та Золотому.

Україна в повному обсязі виконала домовленості та відкрила нові та чинні КПВВ зі свого боку. Однак Росія продовжує не виконувати свої зобов’язання з цього приводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-