Напруга біля східних кордонів України збережеться щонайменше до 1 грудня — експерт

Напруга біля східних кордонів України збережеться щонайменше до 1 грудня — експерт

Укрінформ
Скупчення російських військ біля східних кордонів України триватиме до 1 грудня. Якщо військових не повернуть у місця початкової дислокації, це буде свідчити про підготовку Росією "чогось більшого".

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив політичний експерт Олександр Мусієнко, передає Укрінформ.

Він наголосив, що ризик подальшого вторгнення російських військ є завжди.

"Ми не можемо на 100% визначити плани Кремля. Ми можемо лише визначити, що Кремль продовжуватиме агресивну політику щодо України. Справді, війська переміщуються, проходять певні маневри. Питання в тому, чи справді це становить для нас ризики? Ми не можемо на 100% сказати, чи перейдуть вони кордон, чи ні", — сказав політолог.

Мусієнко нагадав, що переформування російських військ та групування їх біля кордонів України розпочалося ще у 2015 році. Так, біля східних кордонів України знаходяться 20-та армія зі штабом у Воронежі та 8-ма армія зі штабом у Новочеркаську Ростовської області.

При цьому до неконтрольованої Україною ділянки українсько-російського кордону від Новочеркаська — всього 150 км, від Воронежа — 300 км (аналогічна відстань від Воронежа до кордону у Харківській області).

"І ці армії перебувають там на постійній основі. Їх туди перебазували після 2015 року. Це офіційні документи. Наприклад, штаб 20-ї армії був у Нижньому Новгороді, а це понад тисячу кілометрів до українських кордонів, зараз Воронеж — менше ніж 300 км. Те ж саме стосується 8-ї армії", — пояснив Мусієнко.

На його думку, військова напруженість збережеться до 1 грудня.

"Зараз, як на мене, такий час "Ч". Річ у тому, що 1 грудня закінчується навчальний рік для військових, для Збройних сил Росії. І до 1 грудня може зберігатися така напруженість, якщо це військові навчання, коли перекидаються додаткові сили", — вважає експерт.

Якщо йдеться про підготовку до глобальніших планів, то напруга збережеться і після 1 грудня.

"Індикатором буде те, що якщо після 1 грудня залишаться [додатково залучені] війська. Отже, готуються до чогось більшого", — зазначив він.

"Тому загрози є. Можливо, ми вже до такого звикли, але все-таки я не став би применшувати. Це не означає панікувати, але й принаймні треба оцінювати тверезо і правильно ситуацію", — додав Мусієнко.

У зв'язку з цим Україні слід посилити інформаційну, роз'яснювальну роботу та проводити її постійно.

"Як на мене, у нас стався невеликий комунікативний провал у цій сфері. Тобто це все йде-йде комом, і ми це обговорюємо, а потім — пропускаємо. А потім бах — а у нас зосередження військ. Тому потрібна правильна інформаційна комунікаційна робота. Представники влади, оборонних відомств повинні пояснювати людям, надавати можливі дані, показувати, що, по-перше: ми знаємо, бачимо, спостерігаємо. Друге: ми робимо відповідні висновки та готуємося до різних сценаріїв. Третє: ми проводимо свої навчання і таке інше. Тобто ціла низка комплексів", — перелічив політолог.

Звичайно, треба працювати з міжнародними партнерами не залишати поза увагою будь-який факт накопичення військ, агресивної політики Росії, загострення на Донбасі. Також потрібно більше організовувати візитів іноземних партнерів на Донбас.

"Зверніть увагу, що як тільки хтось із наших європейських партнерів, США приїжджає на Донбас, у них змінюється думка. Ось співголова німецької "Партії зелених" Роберт Хабек побував на лінії розмежування, він повернувся до Німеччини та каже: їм треба допомогти зброєю. Це я до того, що коли бачать реальний стан речей, то реагують уже інакше. І нам у цій складовій треба дуже активно працювати", — підсумував Мусієнко.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Головного управління розвідки Міноборони, станом на початок листопада 2021 року біля українського кордону і на тимчасово окупованих територіях Російською Федерацією зосереджено угруповання військ (сил) загальною чисельністю близько 90 тисяч осіб.

Американське видання Politico оприлюднило супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують нещодавні повідомлення про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною.

Перед цим кілька джерел, у тому числі авторитетне американське видання The Washington Post, також написали, що останніми тижнями Росія відновила переміщення техніки та військових до кордону з Україною. Газета із посиланням на неназваних співрозмовників серед американських та європейських посадовців зазначає, що це почалося після того, як Кремль завершив спільні з Білоруссю масштабні військові навчання «Захід-2021» півтора місяця тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-