Євросоюз стежить за діями Росії біля кордону з Україною

Євросоюз стежить за діями Росії біля кордону з Україною

Заява
Укрінформ
Євросоюз із занепокоєнням стежить за погіршенням безпекової ситуації на сході України та діями Росії біля українського кордону та на Кримському півострові.

Як передає власний кореспондент Укрінформ, про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Минуло понад сім років з моменту початку актів агресії Росії на сході України та незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, які продовжують становити серйозну загрозу європейському порядку безпеки. Ось чому Європейський Союз продовжує із занепокоєнням стежити за нинішнім погіршенням безпекової ситуації в Україні та діями Росії поблизу кордонів України та на Кримському півострові", - зазначається у заяві.

В ЄС заявили, що у цьому контексті повідомлення про можливе відновлення нарощування Росією військових сил поблизу кордону з Україною, у разі підтвердження, викликатимуть тривогу.

"Ми продовжимо стежити за розвитком подій у тісному діалозі з нашими однодумцями. Хочемо нагадати Росії про її зобов’язання за Віденським документом щодо прозорості переміщення військ та про рекомендації, висловлені державами-учасницями на спільному засіданні Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва 14 квітня", - заявили в Євросоюзі.

Окремо в ЄС висловили глибоке занепокоєння з приводу присутності російської військової техніки та особового складу на суверенній території України. "СММ часто повідомляє про російську військову техніку в непідконтрольних уряду районах. Ці звіти підкреслюють необхідність більшої прозорості щодо того, що відбувається на непідконтрольних уряду України ділянках українсько-російського державного кордону", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Головного управління розвідки Міноборони, станом на початок листопада 2021 року біля українського кордону і на тимчасово окупованих територіях Російською Федерацією зосереджено угруповання військ (сил) загальною чисельністю близько 90 тисяч осіб.

Американське видання Politico оприлюднило супутникові фотографії, які, за його даними, підтверджують нещодавні повідомлення про те, що Росія знову накопичує війська і військову техніку на кордоні з Україною.

Перед цим кілька джерел, у тому числі авторитетне американське видання The Washington Post, також написали, що останніми тижнями Росія відновила переміщення техніки та військових до кордону з Україною. Газета із посиланням на неназваних співрозмовників серед американських та європейських посадовців зазначає, що це почалося після того, як Кремль завершив спільні з Білоруссю масштабні військові навчання «Захід-2021» півтора місяця тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-