Спостерігачі ОБСЄ у звіті розповіли, як окупанти блокували їхню роботу в Донецьку

Спостерігачі ОБСЄ у звіті розповіли, як окупанти блокували їхню роботу в Донецьку

Укрінформ
Спостерігачі СММ ОБСЄ у Донецьку відновили 24 жовтня вранці регулярне патрулювання після того, як російська окупаційна адміністрація напередодні припинила блокаду готелю, де проживають спостерігачі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 250/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 25 жовтня 2021 року.

"За спостереженнями СММ, масове зібрання перед готелем, у якому проживають члени Місії в непідконтрольному урядові Донецьку, закінчилось 23 жовтня. СММ відновила регулярне патрулювання 24 жовтня", - йдеться у звіті.

Читайте також: Арестович назвав ситуацію з ОБСЄ в окупованому Донецьку «розбоєм міжнародного масштабу»

Згідно зі звітом, 23 жовтня перед готелем, де проживаючи спостерігачі СММ, продовжувалося масове зібрання. З міркувань безпеки, як і раніше, патрулі з готелю не виїжджали та не приїздили до нього.

"По обіді 23 жовтня 2 протестувальники (чоловіки 25–29 років), які представилися «представниками» більшої групи протестувальників, поінформували 2 членів СММ про те, що у зв’язку з погіршенням ситуації з COVID-19 у Донецьку всі масові зібрання призупинено, а протест продовжуватиметься в онлайн-режимі", - повідомляється у звіті.

Читайте також: Окупанти в Донецьку блокують місію ОБСЄ, щоб домогтися більшої лояльності – Гармаш

До 24 жовтня, за спостереженнями Місії, всі намети, окрім 2 великих наметів військового типу та польової кухні, що були розміщені перед готелем, були прибрані, а на під’їзній дорозі до західного входу готелю був припаркований автомобіль із написом "поліція", який, однак, вже не блокував проїзд.

СММ відновила регулярне патрулювання з ранку 24 жовтня.

Читайте також: Спостерігачі місії ОБСЄ змогли залишити готель в окупованому Донецьку

Як повідомляв Укрінформ, 13 жовтня військовослужбовці операції Об'єднаних сил у районі міста Золоте (підконтрольна Україні частина Луганської області) затримали члена НЗФ "ЛНР" Андрія Косяка. Косяк — житель окупованого Алчевська, він отримав паспорт громадянина РФ в ході масової паспортизації, яка проводиться на окупованих територіях.

Після цього в окупованому Донецьку з 15 жовтня в оточення взяли готель Park Inn, в якому розташований офіс ОБСЄ. Вимога — відпустити Косяка. В результаті СММ ОБСЄ призупинила роботу з міркувань безпеки.

Читайте також: Блокування місії ОБСЄ: Євросоюз закликає Росію вплинути на підконтрольних їй бойовиків

Євросоюз заявив, що порушить питання про блокування роботи СММ ОБСЄ в окупованому Донецьку на засіданнях ОБСЄ у Відні та на двосторонній основі з Росією. Розблокувати роботу місії організації закликали голова ОБСЄ Анн Лінде та генеральна секретарка ОБСЄ Гельга Шмід.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-