Україна та міжнародні організації не мають доступу до заручників в ОРДЛО - правозахисники

Україна та міжнародні організації не мають доступу до заручників в ОРДЛО - правозахисники

Укрінформ
Україна не може потрапити на тимчасово непідконтрольну територію для пошуків зниклих безвісти й заручників, поки міжнародні організації не отримають повний допуск до всіх утримуваних осіб.

Про це йшлося на черговому засіданні робочої групи з питань осіб, які зникли безвісти на Донбасі, та військових і цивільних заручників в Офісі Президента під головуванням радника – уповноваженого глави держави з питань забезпечення прав захисників України Альони Вербицької, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОП.

Правозахисники, зокрема, наголосили на повній відсутності доступу міжнародних організацій до незаконно ув’язнених українців на тимчасово окупованих територіях та неможливості забезпечення їх необхідними ліками, продуктами та речами.

«Поки міжнародним організаціям, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ), не буде надано повний і безумовний допуск до всіх утримуваних осіб, про що була досягнута домовленість під час Паризького саміту в Нормандському форматі 9 грудня 2019 року, Україна не має жодних можливостей потрапити на непідконтрольну територію для пошуків. Тож, на моє переконання, співпраця з посольствами та міжнародними організаціями – єдиний шлях вплинути на ситуацію та пришвидшити реалізацію зазначених вище домовленостей», – пояснила Вербицька.

Робоча група вирішила звернутися до Міністерства закордонних справ з проханням організувати зустріч з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста, ОБСЄ, ООН та низки посольств.

Уповноважена Президента також нагадала, що Україна на найвищому рівні звертається до міжнародних партнерів з проханням вплинути на ситуацію з доступом до полонених.

Зокрема, це питання було на порядку денному зустрічі Президента Володимира Зеленського з Президентом США Джозефом Байденом.

Крім того, зазначається, що реалізація домовленостей учасників Нормандського формату неодноразово обговорювалася з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, українська делегація передавала списки безвісти зниклих та полонених українців у межах Ради Безпеки ООН.

Під час засідання також порушувалося питання долучення членів родин зниклих безвісти до роботи міжвідомчої Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

В ОП проінформували, що за результатами обговорень було ухвалено рішення підготувати низку пропозицій та звернень до профільних відомств задля системного розв'язання проблемних питань, а наступну зустріч із залученням представників правоохоронних органів, центральних органів виконавчої влади та відповідних комітетів Верховної Ради провести в грудні цього року.

Читайте також: Денісова розповіла про нелюдські умови, в яких утримують політв’язнів Кремля

Як повідомляв Укрінформ, 12 жовтня родичі полонених та зниклих безвісти українців біля ОП провели акцію «Україно, МИ Є!!». Учасники акції вимагали від влади виконання закону 2505 (Про правовий статус осіб, зниклих безвісти), прийнятий у 2018 році.

Вони також просили включити представників родин загиблих до комісії з питань зниклих безвісти та Тристоронньої контактної групи й наполягали на створенні координаційної ради при Офісі Президента, єдиного реєстру зниклих безвісти та пошукові групи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-