Кулеба пояснив, чому не розраховує на покарання Росії з боку ОБСЄ

Кулеба пояснив, чому не розраховує на покарання Росії з боку ОБСЄ

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не розраховує на якесь конкретне покарання Росії з боку ОБСЄ за блокування роботи спостерігачів Місії в тимчасово окупованому Донецьку.

Про це Кулеба заявив на онлайн-брифінгу в середу, 20 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Міністр нагадав, що ОБСЄ є консенсусною організацією, тому без згоди Росії ухвалити «жодне серйозне рішення» неможливо. Окрім того, за його словами, Росія має «певний вплив» і в Секретаріаті ОБСЄ, де також дотримуються «дуже збалансованої в цьому плані позиції».

«Тому на якесь конкретне покарання Росії (за блокування спостерігачів Місії – ред.) з боку ОБСЄ я не розраховую… Але самі ці факти порушення дають нам можливості і простір для широкої роботи, щоб Росія понесла відповідальність за свої дії поза межами ОБСЄ», - сказав Кулеба.

Читайте також: Утримання місії ОБСЄ в окупованій Горлівці має ознаки міжнародного тероризму - Україна в ТКГ

Він також відзначив принципову позицію СММ ОБСЄ з цього питання, яка у доповідях про дану ситуацію не пішла за російськими провокаціями і маніпуляціями.

Як повідомлялося, 13 жовтня збройні формування РФ вдалися до грубої провокації, коли група озброєних осіб із пов'язками СЦКК під прикриттям проведення робіт із розмінування на ділянці розведення сил у Золотому здійснювала розвідку залишених позицій ЗСУ. Оперативна група ЗСУ затримала одного з бойовиків – громадянина РФ Андрія Косяка. У нього було вилучено зброю та боєприпаси. Цей громадянин також підозрюється правоохоронними органами України у скоєнні у 2010 році важкого злочину відповідно до статті 115 КК України.

Читайте також: В ОБСЄ розповіли, як окупанти заблокували спостерігачів місії у готелі в Горлівці

Після цього 15 жовтня російська окупаційна адміністрація в Донецьку організувала перед готелем, де мешкають члени СММ ОБСЄ, «акцію протесту» з критикою щодо діяльності СММ, особливо щодо подій, які відбулися 13 жовтня на ділянці розведення в районі Золотого. Це зібрання перешкодило будь-якому пересуванню патрулів до та з приміщення.

17 жовтня бойовики російських збройних формувань також заблокували виїзд із патрульної бази СММ ОБСЄ в тимчасово окупованій Горлівці, а також заборонили спостерігачам залишати готель. Моніторам ОБСЄ було повідомлено, що вони зможуть покинути приміщення готелю лише після того, як буде звільнено затриманого ЗСУ бойовика у районі Золотого 13 жовтня.

Місія відновила патрулювання зі своєї передової патрульної бази в Горлівці у другій половині дня 18 жовтня.

Водночас у щоденному звіті № 245/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 19 жовтня, повідомляється, що бойовики російських збройних формувань продовжують блокувати своєю «акцією протесту» готель в тимчасово окупованому Донецьку, де розміщені спостерігачі СММ ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-