В ОБСЄ розповіли, як окупанти заблокували спостерігачів місії у готелі в Горлівці

В ОБСЄ розповіли, як окупанти заблокували спостерігачів місії у готелі в Горлівці

Укрінформ
Бойовики російських збройних формувань заблокували виїзд із патрульної бази СММ ОБСЄ в тимчасово окупованій Горлівці, а також заборонили спостерігачам залишати готель.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомляється в опублікованому на сайті ОБСЄ оперативному звіті № 20/2021 Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

"О 16:03 17 жовтня СММ зафіксувала, що автомобільні ворота передової патрульної бази (ППБ) Місії в н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька) були замкнені за допомогою ланцюга та навісного замка, а південніше воріт була запаркована машина (із блакитними табличками «ДНР»), що блокувала виїзд. Спостерігачі також бачили 2 членів збройних формувань, які стояли поряд із машиною", - йдеться у звіті.

Крім того, власник готелю, де розташована ППБ, повідомив співробітникам Місії про те, що СММ не дозволять покинути приміщення готелю, пославшись на "накази від "мера Горлівки".

Читайте також: Дії Росії — неприпустимі: у МЗС відреагували на блокування місії ОБСЄ

"Він також сказав, що всі виходи заблоковано членами збройних формувань. Використовуючи камери відеоспостереження, співробітники Місії побачили, що перед готелем було встановлено 3 намети, біля яких зібралися щонайменше 4 осіб (невстановлених статі та віку)", - повідомили в СММ.

Трохи згодом, о 17:00 двоє чоловіків у цивільному одязі увійшли до готелю та повідомили співробітникам СММ про те, що "їм дозволяється вільно пересуватися по всьому готелю та парковці за ним, але їм не можна покидати приміщення готелю, допоки не буде звільнено члена збройних формувань, якого, за повідомленнями, було затримано Збройними силами України в межах ділянки розведення в районі Золотого 13 жовтня".

"Ця ситуація продовжилася й після закінчення звітного періоду (та досі триває). За спостереженнями Місії, ситуація була спокійною", - йдеться у звіті.

Читайте також: Співробітників місії ОБСЄ у Горлівці фактично захопили в заручники – представник ТКГ

Передова патрульна база в Горлівці є офісом СММ/ОБСЄ, на який поширюються відповідні імунітети і привілеї. Обмеження доступу до офісу і з нього розглядається як порушення таких імунітетів і привілеїв, а також відповідних зобов’язань тими, кому належить фактичний контроль.

Рішення Постійної ради ОБСЄ № 1117 передбачає забезпечення безпечного та надійного доступу Місії по всій Україні. Необмежений і безумовний доступ до всіх районів є критично важливим для забезпечення ефективного моніторингу та звітування про безпекову ситуацію, а також виконання інших передбачених мандатом завдань. Крім того, згідно з мандатом Місії доручено доповідати про будь-які обмеження свободи пересування СММ або інші обставини, що перешкоджають виконанню її мандата.

Читайте також: Контррозвідка допитала бойовика «ЛНР», який нишпорив на лінії розмежування

Згодом стало відомо, що бойовики російських збройних формувань на блок-пості біля Кремінця Донецької області заборонили у неділю проїзд патрулю СММ ОБСЄ на тимчасово окуповану територію.

Про це повідомляється в опублікованому на сайті ОБСЄ оперативному звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ № 21/2021.

"О 12:01 17 жовтня патруль Місії у складі 9 співробітників на 3 автомобілях прибув на блок-пост збройних формувань, розміщений на автошляху Н15 неподалік від комбінату «Каргілл» у н. п. Кремінець (непідконтрольний урядові, 16 км на південний захід від Донецька), із наміром проїхати до непідконтрольних урядові районів. Через 10 хвилин на той самий блок-пост приїхав ще один патруль у складі 6 співробітників на 2 автомобілях із наміром проїхати до підконтрольних урядові районів. На блок-пост 2 члени збройних формувань заборонили обом патрулям проїзд, пославшись на розпорядження від їхніх командирів "не пропускати СММ через блок-пост у жодному напрямку", - йдеться у звіті.

Трохи згодом, о 12:30 на блок-пост із боку тимчасово окупованих районів прибув чоловік у військовій формі одягу. "Він дозволив проїхати патрулю, який прямував до підконтрольних урядові районів. Водночас він не пропустив патруль, що прямував до непідконтрольних урядові районів, заявивши, що "патрулям СММ не буде дозволено перетин до непідконтрольних урядові районів, допоки з ними не буде захопленого члена збройних формувань", - повідомили в СММ.

Читайте також: В місії ОБСЄ прокоментували затримання російського бойовика біля Золотого

О 12:33 патруль, що прямував до підконтрольних урядові районів, продовжив свій рух після 43‑хвилинної затримки. Згідно зі звітом, о 13:08 інший патруль повернувся до підконтрольних урядові районів після того, як спостерігачам не дозволили проїхати.

"СММ констатує, що такі заборони на блок-пост збройних формувань не тільки обмежують свободу пересування Місії через лінію зіткнення, але й перешкоджають матеріально-технічному забезпеченню СММ, яке є вкрай необхідним для її ефективної роботи", - зазначається у звіті.

Також нагадується про те, що рішення Постійної ради ОБСЄ № 1117 передбачає забезпечення безпечного та надійного доступу Місії по всій Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю бойовики російських збройних формувань також заблокували виїзд із патрульної бази СММ ОБСЄ в тимчасово окупованій Горлівці, а також заборонили спостерігачам залишати готель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-