В місії ОБСЄ прокоментували затримання російського бойовика біля Золотого

В місії ОБСЄ прокоментували затримання російського бойовика біля Золотого

Укрінформ
Спостерігачі СММ ОБСЄ не були безпосередніми свідками захоплення українськими військовослужбовцями озброєного бойовика збройних формувань РФ, який брав участь у провокації під прикриттям робіт з розмінування у районі Золотого.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в опублікованій на сайті ОБСЄ заяві Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні щодо інциденту на ділянці розведення в районі Золотого 13 жовтня.

"Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ) ретельно відслідковує перебіг подій, пов’язаних із нещодавнім інцидентом, який стався 13 жовтня на ділянці розведення сил і засобів у районі Золотого. Того дня патрулі СММ перебували з обох боків лінії зіткнення неподалік ділянки розведення в районі Золотого, де вони здійснювали моніторинг дотримання локального режиму припинення вогню для уможливлення видалення рослинності уздовж дороги, що проходить цією ділянкою", - йдеться у заяві.

Зазначається, що усі відповідні спостереження стосовно зазначених робіт належним чином відображені у щоденному звіті СММ від 14 жовтня 2021 року.

"Спостерігачі не були безпосередніми свідками зазначеної події. СММ отримала інформацію від Збройних сил України та збройних формувань лише після того, як ця подія вже сталася. Відповідно до методології звітування СММ, непідтверджена інформація, отримана опосередковано, не включається до звітів Місії", - йдеться у заяві.

Водночас у СММ заявили про готовність "сприяти налагодженню діалогу між сторонами на місцях, якщо вони звертатимуться за таким сприянням, і про цю готовність сторони вже неодноразово були поінформовані".

Читайте також: Бойовик «ЛНР» добровільно здався українським військовим - штаб ООС

Там нагадали, що СММ — це цивільна місія, якій Постійна рада ОБСЄ доручила збирати інформацію та звітувати про безпекову ситуацію, встановлювати та доповідати факти, реагуючи на конкретні інциденти та повідомлення про інциденти, здійснювати моніторинг дотримання прав людини та основоположних свобод і надавати підтримку їх дотриманню, а також сприяти налагодженню діалогу на місцях для зниження напруженості та сприяння нормалізації ситуації. Місія повідомляє про всі відповідні факти, які вона фіксує безпосередньо, та висвітлює цю інформацію у своїх звітах, доступних широкій громадськості.

Як повідомляв Укрінформ, 13 жовтня російські збройні формування вдалися до грубої провокації, коли група озброєних осіб з пов'язками СЦКК під прикриттям проведення робіт із розмінування здійснювала розвідку залишених позицій ЗСУ.

Оперативна група ЗСУ затримала одного бойовика російських збройних формувань: громадянина РФ Косяка Андрія Валентиновича, 1978 року народження. У нього було вилучено зброю та боєприпаси. Цей громадянин також підозрюється правоохоронними органами України у скоєнні у 2010 році важкого злочину відповідно до статті 115 КК України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-