Спостерігачів місії ОБСЄ досі блокують в окупованому Донецьку

Спостерігачів місії ОБСЄ досі блокують в окупованому Донецьку

Укрінформ
Бойовики російських збройних формувань продовжують блокувати своєю "акцією протесту" готель в окупованому Донецьку, де розміщені спостерігачі СММ ОБСЄ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 245/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 19 жовтня 2021 року.

"СММ продовжувала фіксувати масове зібрання перед готелем, у якому проживають члени Місії, у центральній частині непідконтрольного урядові Донецька. 18 жовтня патрулі з готелю в Донецьку не виїжджали та не приїжджали до нього", - йдеться у звіті.

Зазначається, що упродовж дня навколо готелю тривало масове зібрання за участі від 20 до 60 осіб. При цьому, "протестувальники" вмикали на гучномовці дуже гучну музику – за спостереженнями СММ, рівень гучності сягав 110 децибел.

Читайте також: Росія може вдатися до нових провокацій проти місії ОБСЄ на сході України – розвідка

"Команда СММ зауважила, що деякі протестувальники спілкувалися за допомогою портативних радіостанцій, а також встановили дерев’яні палети на під’їзді до готелю, що могло перешкоджати доступу транспортних засобів до входу в готель", - повідомили в Місії ОБСЄ.

Також вказується на те, що спостерігачі бачили," як декілька протестувальників, що прибували вранці 18 жовтня, вивчали, обмінювалися та підписували папери, які, вочевидь, містили списки імен".

"Вранці 18 жовтня 3 члени СММ вийшли з готелю для проведення перевірки автомобілів на парковці готелю. 10 учасників масового зібрання (чоловіки 20–29 та 30–39 років) у цивільному одязі пропустили членів Місії до автомобілів СММ лише після приблизно 2–3 хвилин, а один із них (чоловік 30–39 років) повідомив, що він та інші учасники будуть спостерігати за виконанням СММ техобслуговування автомобілів", - йдеться у звіті.

Читайте також: Представниця ОБСЄ засудила блокування окупантами роботи місії на сході України

При цьому, декілька учасників "акції протесту" використовували свої мобільні пристрої для зйомки того, як члени Місії виконували роботи з обслуговування автомобілів. Після перевірки автомобілів члени СММ повернулися до готелю.

"У декількох випадках упродовж звітного періоду спостерігачі фіксували різні транспортні засоби, що блокували проїзд зі шлагбаумом до парковки позаду готелю, а також присутність навколо готелю членів збройних формувань (деякі з них були, вочевидь, озброєними)", - повідомляється у звіті.

Також зазначається, що через ситуацію, що склалася, СММ не вдалося провести регулярне тестування свого персоналу на COVID-19 з огляду на те, що на додачу до неможливості здійснення патрулювання закінчилися запаси тестів.

Читайте також: Місія ОБСЄ відновлює патрулювання зі своєї бази в Горлівці

Згідно зі звітом, зібрання під готелем у Донецьку продовжилося і 19 жовтня.

Окремо в ньому повідомляється, що в окупованому Луганську 17 жовтня до огородження офісу Місії було прикріплено картонний плакат із критикою щодо діяльності СММ.

Як повідомлялося, 13 жовтня збройні формування РФ вдалися до грубої провокації, коли група озброєних осіб з пов'язками СЦКК під прикриттям проведення робіт із розмінування на ділянці розведення сил у Золотому здійснювала розвідку залишених позицій ЗСУ. Оперативна група ЗСУ затримала одного з бойовиків – громадянина РФ Андрія Косяка . У нього було вилучено зброю та боєприпаси. Цей громадянин також підозрюється правоохоронними органами України у скоєнні у 2010 році важкого злочину відповідно до статті 115 КК України.

Після цього 15 жовтня російська окупаційна адміністрація в Донецьку організувала перед готелем, де мешкають члени СММ ОБСЄ, "акцію протесту" з критикою щодо діяльності СММ, особливо щодо подій, які відбулися 13 жовтня на ділянці розведення в районі Золотого. Це зібрання перешкодило будь-якому пересуванню патрулів до та з приміщення.

Читайте також: В ОБСЄ розповіли, як окупанти заблокували спостерігачів місії у готелі в Горлівці

17 жовтня бойовики російських збройних формувань також заблокували виїзд із патрульної бази СММ ОБСЄ в тимчасово окупованій Горлівці, а також заборонили спостерігачам залишати готель. Моніторам ОБСЄ було повідомлено, що вони зможуть покинути приміщення готелю лише після того, як буде звільнено затриманого ЗСУ бойовика у районі Золотого 13 жовтня.

Місія відновила патрулювання зі своєї передової патрульної бази в Горлівці у другій половині дня 18 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-