Україна у ТКГ закликала Росію припинити блокування пункту пропуску у Станиці

Україна у ТКГ закликала Росію припинити блокування пункту пропуску у Станиці

Укрінформ
Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі під час засідання закликала російську сторону припинити блокування контрольного пункту в'їзду-виїзду Станиця Луганська.

Як передає Укрінформ, про це українська делегація в ТКГ повідомила у Телеграмі.

Сьогодні відбулося чергове засідання ТКГ у режимі відеоконференції. Українську делегацію очолив Олександр Мережко, заступник глави делегації, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Під час засідання українська сторона у питаннях безпеки зазначила, що "згідно з доповіддю глави СММ ОБСЄ почастішали випадки перешкоджання діяльності Місії з боку російських збройних формувань". Серед них: обмеження свободи пересування, спроби радіопридушення каналів управління спостережних БПЛА СММ ОБСЄ та інше.

"Так, вчора в районі населеного пункту Станиця Луганська членами російських збройних формувань був затриманий черговий патруль СММ ОБСЄ", - зазначили в українській делегації.

Питання перешкоджання діяльності СММ були розглянуті в рамках Постійної Ради ОБСЄ у Відні. Там, зокрема, знову обговорили ініціативу щодо створення передових патрульних баз (ППБ) СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях, що передбачено бюджетом ОБСЄ ще з 2017 року. Це сприятиме посиленню моніторингу з боку СММ, у тому числі - безпосередньо поблизу неконтрольованих ділянок російсько-українського кордону.

У ТКГ підкреслили, що актуальність створення ППБ зростає у ситуації, коли російська сторона заблокувала продовження мандата Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» та «Донецьк».

Водночас глава СММ Яшар Халіт Чевік повідомив, що за минулий двотижневий період кількість порушень режиму припинення вогню знизилася на 13%.

У політичній частині представники ОБСЄ запропонували повернутися до обговорення усталеного порядку денного, проти чого заперечила російська сторона.

Українська делегація ще раз підкреслила, що основою врегулювання є виконання рішень лідерів держав нормандського формату, а також весь пакет Мінських домовленостей.

"Російська сторона продовжує лінію на обмеження перетину громадянами, що мешкають на тимчасово окупованих територіях. Так, ними був закритий єдиний діючий в Луганській області КПВВ Станиця Луганська, що додатково ускладнює соціально-економічне становище наших громадян в умовах епідемії коронавірусу", - поінформували у ТКГ.

Читайте також: ЄС рішуче відкидає, що Росія є «посередником» конфлікту на сході України

Українська делегація закликала російську сторону з’ясувати перелік заходів для відновлення можливості, насамперед, інвалідам та пенсіонерам, а також іншим вразливим категоріям українських громадян перетинати лінію розмежування та отримувати пенсії та призначену їм допомогу на КПВВ Станиця Луганська та не обмежувати можливості для вакцинування громадян на цьому КПВВ.

"На жаль, представники російських окупаційних адміністрацій на ТОТ в Луганській області не погодилися з пропозицією розглянути будь-які заходи, які б дали можливість пенсіонерам перетинати лінію розмежування", - зауважили в українській делегації.

У рамках підгрупи з соціальних та економічних питань також обговорювались питання водозабезпечення по обидві сторони лінії розмежування, забезпечення мобільного зв’язку, а також роботу чергового засідання групи експертів з екологічних ризиків, спричинених затопленням шахт на ТОТ поблизу лінії розмежування.

Українська делегація продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого звільнення всіх осіб, утримуваних у зв’язку з конфліктом, відкриття КПВВ, суворого дотримання режиму припинення вогню та виконання рішень Паризького саміту.

Наступне засідання заплановане на 27 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня ЄС закликав Росію забезпечити відновлення роботи усіх існуючих контрольних пунктів в'їзду-виїзду на лінії зіткнення на сході України, а також додаткових КПВВ у Щасті та Золотому, як це було домовлено на саміті "нормандської четвірки".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-