Євросоюз в ОБСЄ: Минуло 18 місяців, як домовилися про відкриття КПВВ у Золотому та Щасті

Євросоюз в ОБСЄ: Минуло 18 місяців, як домовилися про відкриття КПВВ у Золотому та Щасті

Укрінформ
ЄС закликав Росію забезпечити відновлення роботи усіх існуючих контрольних пунктів в'їзду-виїзду на лінії зіткнення на сході України, а також додаткових КПВВ у Щасті та Золотому, як це було домовлено на саміті «Нормандської четвірки».

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві Європейського Союзу щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ.

Ми шкодуємо, що, попри узгоджені висновки саміту «Нормандської четвірки» майже 18 місяців тому, КПВВ «Золоте» та «Щастя» все ще залишаються закритими зі сторони, що не контролюється урядом. Ми закликаємо Росію використати свій великий вплив на збройні формування, які вона підтримує, щоб забезпечити відкриття цих двох КПВВ, а також відновлення роботи всіх інших закритих КПВВ», - йдеться у заяві.

Закликаючи до роботи в напрямку покращення гуманітарної ситуації та відновленням людських контактів і економічних зв’язків, в ЄС також привітали вжиті Україною кроки для відкриття цих КПВВ та надання послуг на цих пунктах пропуску для мешканців непідконтрольних територій.

«Закриті контрольно-пропускні пункти залишаються ключовим питанням для мирного населення. Більшість людей, які хочуть перетнути лінію зіткнення, – це жінки, і багато хто їде, щоб отримати пенсії», - додали в ЄС.

Читайте також: Місія ОБСЄ зафіксувала 43 порушення «тиші» на сході України

Як повідомляв Укрінформ, російські збройні формування залишають заблокованими дорожні коридори навпроти контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське» та «Мар’їнка». Фактичний пропуск громадян здійснюється лише через пішохідний КПВВ «Станиця Луганська» – щоденно та «Новотроїцьке» – у понеділок та п’ятницю, коли окупанти розблоковують рух дорожнім коридором.

Крім того, Україна відкрила у листопаді 2020 року додаткові КПВВ у Золотому та Щасті у рамках виконання домовленостей Нормандського саміту у Парижі від грудня 2019 року та домовленостей за результатами консультацій у ТКГ, які передбачали одночасне відкриття двох КПВВ на Луганщині задля забезпечення гуманітарних потреб. Однак російська сторона не стала виконувати цю домовленість.

При цьому переміщення людей через непідконтрольну Уряду України ділянку українсько-російського кордону на окупованому Донбасі та самою РФ відбувається безперешкодно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-