За часи війни на Донбасі загинули 80 спецпризначенців – Зеленський

За часи війни на Донбасі загинули 80 спецпризначенців – Зеленський

Фото, відео
Укрінформ
Військовослужбовці Сил спеціальних операцій (ССО) за роки російської агресії на сході України виконали близько 10 тисяч бойових спеціальних задач, понад 600 воїнів були удостоєні державних нагород, а 7 спецпризначенців - звання "Герой України".

За Україну свої життя віддали 80 воїнів-спецпризначенців, заявив Президент Володимир Зеленський під час участі в заходах з нагоди Дня Сил спеціальних операцій на Житомирщині, повідомляє кореспондент Укрінформу. Захід наживо транслювався на сторінці Офісу глави держави у Фейсбуці.

"За часи війни на Донбасі особовим складом виконано близько 10 тисяч бойових спеціальних задач. За особисту мужність, героїзм та вірність військовій присязі понад 600 воїнів у сірих беретах удостоєні державних нагород, а 7 спецпризначенців - високого звання "Герой України", - сказав Президент.

Участь Президента України у заходах з нагоди Дня Сил спеціальних операцій / Фото: Офіс Президента

Він наголосив, що загалом своє життя за Україну віддали 80 героїв-спецпризначенців.

Глава держави розповів, що саме спецпризначенці 26 травня 2014 року першими розпочали оборону Донецького аеропорту, уразивши першим пострілом оператора ПЗРК бойовиків.

Також він зауважив, що ССО першими у ЗСУ в 2020 році перейшли на типову структуру штабів армій країн НАТО і першими змінили радянські зразки снайперської зброї на сучасні комплекси українського виробництва.

Читайте також: Спецпризначенців Нацгвардії озброїли штурмовими гвинтівками UAR-15

Крім того, Зеленський відзначив, що Сили спецоперацій співпрацюють з міжнародними партнерами, окремі підрозділи військових частин повністю інтегровані із силами спеціальних операцій НАТО, а 140-ий центр ССО отримав сертифікат як підрозділ сил спеціальних операцій і має право бути залученим до виконання завдань у складі НАТО.

За словами глави держави, це перший в історії підрозділ з країни, яка не є членом НАТО, що отримує такий сертифікат.

"Ваша перевага не в кількості, ваша перевага в якості, у високому рівні знань та навичок, помножена на патріотизм, на рішучість, уміння адекватно оцінювати обстановку та приймати важливі швидкі рішення", - звернувся Президент до військовослужбовців ССО.

Як повідомляв Укрінформ, 29 липня відзначається День Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Це офіційне військове свято започатковане указом Президента 26-го липня 2016 року.

Сили спеціальних операцій – окремий вид Збройних сил, який складається із добре навчених та мотивованих військових, здатних вести підривну діяльність в тилу ворога, організовувати партизанську боротьбу на окупованих територіях, звільняти важливих заручників або захоплювати ворогів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-