Рада ухвалила закон про національний спротив і збільшила чисельність ЗСУ

Рада ухвалила закон про національний спротив і збільшила чисельність ЗСУ

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроєкт №5557 "Про основи національного спротиву".

Як передає кореспондент Укрінформу, рішення підтримали 313 народних депутатів.

"Цілями проєкту закону є визначення правових та організаційних засад національного спротиву, основ його підготовки та ведення, завдань і повноважень сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву", - йдеться у пояснювальній записці.

Завданнями проєкту є: формування в Україні національного спротиву; сприяння максимально широкому залученню населення до дій, спрямованих на забезпечення суверенітету і територіальної цілісності держави; визначення завдань територіальної оборони, руху опору і підготовки громадян України до національного спротиву; встановлення порядку організації, підготовки та ведення територіальної оборони і руху опору; унормування повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування з питань національного спротиву; визначення засад фінансування і матеріального забезпечення національного спротиву та забезпечення соціального захисту військовослужбовців і добровольців Сил територіальної оборони Збройних сил України та осіб, які виконують завдання руху опору.

Читайте також: Створення підрозділів тероборони вимагає розширення бюджету — військовий експерт

Зазначається, що закладена у проєкті закону концепція реалізується шляхом розбудови потужної територіальної оборони та створення руху опору, які разом з підготовкою громадян України до захисту держави формують систему національного спротиву.

"Цей проєкт закону надає визначення національного спротиву, територіальної оборони, руху опору, підготовки громадян України до національного спротиву та інших пов'язаних з ними понять. Положення проєкту закону передбачають залучення широких верств населення України, що сприятиме підвищенню рівня національної стійкості і обороноздатності держави в умовах неконвенційних загроз, а також згуртуванню суспільства, патріотичному вихованню громадян, наданню обороні України всенародного характеру та готовності громадян України до захисту своєї країни", - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєктом пропонується визначити: склад, мету і завдання національного спротиву; основи побудови, організації і ведення територіальної оборони та руху опору; порядок підготовки громадян України до національного спротиву; організацію системи керівництва національним спротивом; порядок формування та комплектування військових частин Сил територіальної оборони Збройних сил України, добровольчих формувань територіальних громад та руху опору; повноваження сил безпеки та сил оборони, державних органів, органів місцевого самоврядування з питань національного спротиву; порядок підготовки, розгортання та ведення територіальної оборони України; фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву; соціальний і правовий захист осіб, які беруть участь у національному спротиві; відповідальність за порушення законодавства та інших нормативно-правових актів з питань національного спротиву.

У пояснювальній записці вказано, що законопроєкт "Про основи національного спротиву" розроблено у зв'язку з необхідністю реалізації положень стратегічних документів у сфері національної безпеки і оборони та визначення організаційно-правових засад національного спротиву, його підготовки та ведення, завдань сил безпеки та сил оборони, відповідних повноважень державних органів та органів місцевого самоврядування.

Читайте також: За рік «перемир’я» Україна втратила 45 воїнів, 145 зазнали поранень

Проєкт закону складається з дев'яти розділів та 26-ти статей. Передбачається, що він набуде чинності з 1 січня 2022 року.

Крім того, 325 народних обранців проголосували за законопроєкт №5558 щодо збільшення чисельності ЗСУ на 11 тисяч військовослужбовців у зв’язку з прийняттям закону «Про основи національного спротиву». Таким чином, чисельність ЗСУ буде збільшена до 261 тисячі осіб.

Для реалізації цього закону в 2022 році знадобиться 2,5 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-