Створення підрозділів тероборони вимагає розширення бюджету — військовий експерт

Створення підрозділів тероборони вимагає розширення бюджету — військовий експерт

Укрінформ
Підрозділи територіальної оборони, створення яких передбачає президентський законопроєкт "Про основи національного спротиву", повинні зміцнити обороноздатність України та вимагають розширення відповідних статей бюджету.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив військовий експерт, полковник СБУ у відставці Олег Стариков.

Законопроєкт передбачає створення підрозділів тероборони з добровольців у територіальних громадах. У результаті чисельність ЗСУ зросте на 11 тис. військових: 10 тис. — територіальна оборона, і ще 1 тис. увійде до підрозділів Сил спеціальних операцій. Після остаточного ухвалення законопроєкту загальна чисельність ЗСУ становитиме 261 тис. осіб.

"Законом створюється новий рід Збройних сил. Зараз у ЗСУ є три види та два роди. Це буде третій рід ЗС. І кадрові офіцери, які перейдуть до цього роду, матимуть всі ті ж повноваження, ті ж соціальні гарантії, як і в інших видів і родів військ. 10 тис. осіб — це, відповідно до закону, кадровий потенціал Сил територіальної оборони, Сил національного опору. А ще одна тисяча увійде до складу Сил спецоперацій", — деталізував Стариков.

Читайте також: Резервісти мають змогу будувати одночасно цивільну кар'єру і військову – Генштаб ЗСУ

До складу тероборони входитимуть резервісти, які підписуватимуть контракт із ЗСУ, проходитимуть військову підготовку, матимуть пакет соцзахисту. При цьому резервісти продовжуватимуть залишатися громадянськими особами, вести свій звичний спосіб життя, й тільки під час зборів, мобілізації вони вже вважатимуться військовослужбовцями.

"Так звані добровольці-резервісти матимуть такі самі права та обов'язки, як у резерву першої черги, які є в сухопутних військах, і в яких зараз 120 або 130 тис. осіб. Це резервісти першої черги. Під час проведення зборів вони отримують весь соціальний захист, який передбачений військовослужбовцям Збройних сил України. У разі мобілізації вони також отримують всі гарантії, які є в ЗСУ", — продовжив Стариков.

Резервісти тероборони ЗСУ діють на території країни, але при цьому не входитимуть до Сил спецоперацій, для яких передбачений набір окремої тисячі добровольців. Сили спецоперацій діють не лише на мирній території України, але також на окупованих територіях. Але така інформація має гриф секретності.

"Сили спецоперацій виконуватимуть завдання, пов'язані зі спеціальними операціями, вони мають всі законодавчі можливості працювати не лише на території нашої країни, а й за її межами. Якщо в двох словах, це організація й так званого партизанського руху, всяких протидій можливим окупантам, і робота агентури та диверсійно-розвідувальних груп на окупованій території, яка управлятиметься центром", — уточнив Стариков.

Читайте також: Кількість резервістів тероборони у Києві треба збільшити у 10 разів – експерт

Планується створення спеціальних центрів для підготовки підрозділів територіальної оборони, на це вже зараз необхідно закласти кошти до держбюджету.

"Коли вже почнеться мобілізаційна робота, підготовка так званих резервістів повинна плануватися. Зараз ніхто їх не готуватиме, тому що нічого не готово. Нічого не готово. Щоб підготувати, необхідно виділити додатковий бюджет на сектор оборони — його ось зараз уже треба закладати. Суми повинні бути закладені, щоб готувати кількість резервістів. І ці гроші перекинути на навчальні центри Збройних сил України", — підсумував Стариков.

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради два законопроєкти: перший – № 5557 – про національний спротив, де містяться основні норми для територіальної оборони, другий – № 5558 – про збільшення чисельності Збройних сил України на 11 тис. осіб, на яких і покладуть формування тероборони. Обидва документи позначені главою держави як невідкладні.

За словами міністра оборони Андрія Тарана, у випадку позитивного розгляду цих законопроєктів Верховною Радою на законодавчому рівні з’являться передумови до організації заходів стримування і відсічі агресії із залученням громадян, що змусять противника припинити агресію проти України.

29 червня Верховна Рада ухвалила їх за основу зі скороченням строку підготовки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-