Спостерігачі ОБСЄ виявили близько 100 протитанкових мін поблизу окупованої Веселогорівки

Спостерігачі ОБСЄ виявили близько 100 протитанкових мін поблизу окупованої Веселогорівки

Укрінформ
Спостерігачі ОБСЄ зафіксували близько 100 протитанкових мін на двох полях поблизу тимчасово окупованого населеного пункту Веселогорівка Луганської області.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу операції Об'єднаних сил.

"Українська сторона СЦКК повідомляє, що, за даними щоденних звітів ОБСЄ, спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ систематично фіксують нові випадки мінування збройними формуваннями Російської Федерації тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей", - ідеться в повідомленні.

Зокрема 25 червня безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ малого радіуса дії вкотре зафіксував близько 100 протитанкових мін на двох полях поблизу тимчасово окупованого населеного пункту Веселогорівка.

Крім того, 24 червня на околиці тимчасово окупованого населеного пункту Бетманове (23 км на північний схід від Донецька) СММ ОБСЄ виявила 4 протитанкові міни.

Читайте також: Окупанти використовують прострочені російські боєприпаси - штаб ООС

На блокпосту поблизу тимчасово окупованого населеного пункту Стила (34 км на південь від Донецька) спостерігачі вперше виявили шість нещодавно встановлених попереджувальних знаків про мінну небезпеку у полях на північно-західному і південно-східному краях автошляху Т0509.

Наявність великої кількості мін та інших вибухонебезпечних предметів загрожує безпеці людей, що проживають на тимчасово окупованій території, а також створюють перешкоди для вільного та необмеженого пересування спостерігачів СММ ОБСЄ.

"Жахливими наслідками безконтрольних мінувань є часті факти загибелі та поранень цивільних мешканців. Розмінування місцевості залишається надзвичайно актуальним завданням.

Розуміючи важливість ситуації, яка склалася, делегація України в Тристоронній контактній групі 23 червня вкотре закликала російську сторону узгодити план розмінування з графіком проведення ремонтних робіт на ключових об’єктах критичної інфраструктури поблизу лінії розмежування. На жаль, пропозиції та ініціативи української сторони поки не отримали належної реакції з боку окупантів", - сказано в повідомленні.

Зазначена проблематика була оприлюднена генеральним секретарем Організації з безпеки і співробітництва в Європі Гельґою Шмід в червні після візиту до України. Зокрема було відзначено, що понад 75% втрат цивільного населення в ході конфлікту припадає саме на підриви на мінах та інших вибухових предметах. У спеціальному звіті СММ ОБСЄ наголошено на нагальній необхідності припинення мінування та досягнення прогресу у гуманітарному розмінуванні.

"У той час, коли для очищення від вибухонебезпечних предметів звільнених територій Донецької та Луганської областей Міністерство оборони України спільно з іншими міністерствами та відомствами щорічно здійснює розмінування відповідно до Плану заходів з організації робіт гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей, збройні формування Російської Федерації та їх найманці блокують роботу.

Читайте також: В ОБСЄ розповіли, як бойовики перешкоджають їхній діяльності на окупованих територіях

Яскравим доказом є обстріл 26.04.2021 з боку ЗФ РФ із застосуванням ствольної артилерії калібру 122 мм групи працівників некомерційної організації The HALO Trust, яка проводила роботи з розмінування ділянки місцевості в населеному пункті Гнутове Донецької області.

Варто наголосити, що вогонь вівся після кругового маневру БПЛА "Орлан" над ділянкою розмінування", - ідеться в повідомленні.

"Намагаючись виправдатись за злочини проти людяності, окупанти вдаються до тиражування абсурдних звинувачень ЗСУ у начебто їх причетності до підривів поблизу населених пунктів на тимчасово окупованій території, що є нічим іншим як елементами брудної та деструктивної пропагандистської кампанії противника, спрямованої на інформаційне зомбування населення тимчасово окупованих територій та Російської Федерації.

Злочинно нехтуючи питаннями гуманітарного характеру, найманці намагаються перекласти відповідальність за свої злочини та бездіяльність на українську сторону, вдаючись до відвертих маніпуляцій і брехні, використовуючи горе та біль громадян, що мешкають на тимчасово окупованій території", - заявляють у штабі ООС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-