Цимбалюк порадив Лаврову уважно читати звіти спостерігачів ОБСЄ

Цимбалюк порадив Лаврову уважно читати звіти спостерігачів ОБСЄ

Укрінформ
Главі МЗС РФ Сергію Лаврову варто уважніше читати звіти СММ ОБСЄ, де чітко фіксується відповідальність російської сторони за порушення режиму припинення вогню на сході України.

Як передає Укрінформ, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 24 червня.

"Минулого понеділка, 21 червня, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час своєї пресконференції з генсекретарем ОБСЄ Хельгою Шмід закликав СММ ОБСЄ чітко та неупереджено фіксувати порушення режиму припинення вогню на Донбасі та визначати винну сторону за жертви серед цивільного населення. Здається, російська сторона недостатньо уважно стежить за звітами СММ. Інакше він знав би відповідь на своє питання щодо винної сторони", - заявив Цимбалюк.

Український посол указав на те, що за кілька днів до цієї пресконференції, 16 червня, СММ зафіксувала 15 вибухів від вихідного вогню з артилерії у центральній частині Донецька. Ішлося про озброєння, яке мало бути відведеним за Мінськими домовленостями.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Росія відвела лише 12 зі 100 тисяч військових

"Повторюся ще раз: російські збройні формування перемістили заборонене Мінськими домовленостями важке озброєння до центру міста з 1 мільйоном жителів і здійснили з нього 15 вистрілів. Це – та тактика, яку ми спостерігаємо з самого початку гібридного збройного вторгнення Росії в Україну, коли цивільне населення використовується як живий щит, тоді як російські пропагандистські ЗМІ поширюють фейки про українських військовослужбовців", - наголосив Цимбалюк.

Очільник місії України в ОБСЄ також прокоментував заклики глави МЗС РФ до підвищення ефективності роботи СММ: "Цього можна було б легко досягти, якщо російська сторона прийме рішення дозволити Місії виконувати свій мандат без обмежень і перешкод, які накладаються Росією".

Читайте також: Бойовики збили дрон ОБСЄ на окупованій Донеччині

Наприклад, додав український дипломат, російська сторона могла б скасувати обмеження на переміщення через лінію зіткнення для СММ, через що Місія фактично змушена діяти як три окремі оперативні утворення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-