Україна розповіла в ОБСЄ подробиці навчань Sea Breeze-2021

Україна розповіла в ОБСЄ подробиці навчань Sea Breeze-2021

Укрінформ
Місія України в ОБСЄ провела детальний інформаційний брифінг для країн-учасниць з приводу багатонаціональних військово-морських навчань Sea Breeze-2021.

Як передає кореспондент Укрінформу, це відбулося під час засідання Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ у середу, 23 червня.

"У дусі транспарентності, враховуючи підвищену увагу до Чорноморського регіону та військової активності в його межах, українська сторона вважає за доцільне завчасно поінформувати держави-учасниці ОБСЄ про проведення планових військово-морських навчань Sea Breeze-2021", - заявили в українській місії.

Було зазначено, що Sea Breeze-2021 є комбінованими багатонаціональними військово-морськими навчаннями за участю 32 країн. Це Албанія, Австралія, Бразилія, Болгарія, Канада, Данія, Єгипет, Естонія, Франція, Грузія, Греція, Ізраїль, Італія, Японія, Латвія , Литва, Молдова, Марокко, Норвегія, Пакистан, Польща, Румунія, Сенегал, Іспанія, Південна Корея, Швеція, Туніс, Туреччина, Об’єднані Арабські Емірати, Велика Британія, США та Україна.

За рівнем це оперативно-тактичні навчання, за формою - навчання із застосуванням військ та з бойовою стрільбою, за типом – командно-штабні навчання із залученням військ.

Читайте також: Навчання Sea Breeze-2021: де, коли, скільки, що є характерним

"Метою навчань є підготовка штабів та підрозділів ЗСУ для виконання оперативних завдань та підготовка до багатонаціональних операцій, у тому числі у складі багатонаціональних сил міжнародних операцій з підтримання миру та безпеки", - повідомили українські дипломати.

Навчання проходитимуть з 28 червня до 10 липня 2021 року. У ході першої фази з 14 по 27 червня відбувається прибуття сил та розгортання пунктів управління. Друга фаза, яка триватиме з 28 червня до 4 липня, передбачатиме злагодження сил. З 5 до 9 липня проходитиме третя активна фаза за участю з’єднання надводних кораблів, берегових військ, сил та засобів авіації. Під час четвертої фази 10-12 липня відбуватиметься згортання та відбуття сил і підрозділів.

Місця проведення навчань: військово-морська база “Південь”; порт Очакова та порт Одеси; північно-західна частина Чорного моря, Білгород-Дністровський лиман; 241-й загальновійськовий полігон; острови Тендрівська коса, Кінбурнська коса, Зміїний, Первомайський; військові аеродроми “Шкільний”, “Кульбакіно” та “Чорнобаївка”, аеродром “Арциз“, міжнародний аеропорт “Одеса”.

Читайте також: Навчання Sea Breeze-2021 будуть наймасштабнішими з 1997 року – Хомчак

"До навчань залучатимуться сили та підрозділи Військово-Морських, Повітряних, Сухопутних військ ЗСУ, Сил спеціальних операцій ЗСУ, Сил підтримки ЗСУ, Сил оборони, а також сили та підрозділи національних збройних сил іноземних держав-партнерів, у цілому до 5 тисяч військовослужбовців, включаючи екіпажі бойових кораблів, катерів і суден", - поінформували в українській місії при ОБСЄ.

Найбільше учасників навчань буде з України (до 1375 військовослужбовців) та Сполучених Штатів (до 1 тисячі).

Основні системи озброєння та бойової техніки будуть включати до 7 бойових кораблів та 12 катерів різних типів та призначення, у тому числі від ВМС ЗСУ, США, Великої Британії, Румунії, Грузії, Болгарії, Італії, Туреччини та Франції. Буде задіяно 6 літаків Су-25, 2 літаки Су-24, 2 літаки Су-27, 2 літаки Іл-76, 2 літаки EF-2000 (Велика Британія), 1 літак P-8A “Посейдон” (США), 2 літаки SV-22 (США), 1 літак S-130 “Геркулес” (США), транспортні літаки та літаки забезпечення. Крім того, під час навчань використовуватимуться до 20 бронетранспортерів БТР-80 та "Козак", 4 танки Т-80, до 6 артилерійських систем калібром понад 100 мм.

У ході засідання Форуму безпекового співробітництва українська місія нагадала, що країни-учасниці попередньо вже отримали інформацію від України про навчання Sea Breeze-2021 6 квітня через офіційні канали зв'язку ОБСЄ.

Читайте також: У Sea Breeze 2021 візьмуть участь понад 30 кораблів та безпілотні авіаційні комплекси

Також було наголошено на тому, що українська сторона добровільно проводить інформаційний брифінг щодо навчань Sea Breeze-2021, які формально не потрапляють під Заходи щодо зміцнення довіри та безпеки (CSBM) відповідно до Віденського документа 2011 року.

"Проводячи добровільний інформаційний брифінг, Україна виходить із дотримання принципів передбачуваності, прозорості та відкритості своєї військової активності в інтересах забезпечення регіональної безпеки та стабільності", - заявили в місії України при ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, українсько-американські навчання Sea Breeze-2021 будуть наймасштабнішими більш як за 20 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-