Моніторингова місія ООН у наступній доповіді приділить багато уваги в'язниці «Ізоляція» у Донецьку

Моніторингова місія ООН у наступній доповіді приділить багато уваги в'язниці «Ізоляція» у Донецьку

Укрінформ
Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні включить у наступну 32-у доповідь значний масив інформації про незаконну в'язницю "Ізоляція" в Донецьку та зробить акцент на умовах тримання в ній.

Про це сказала голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер під час презентації 31-ї доповіді про ситуацію з правами людини в країні у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу.

Богнер зазначила, що Моніторингова місія ООН відстежує, фіксує і публікує інформацію про місце тримання під вартою, яке в Донецьку має неформальну назву "Ізоляція". Зокрема, за її словами, торік був опублікований детальний додаток до доповіді про ситуацію з правами людини в Україні, де наводилося дуже багато тверджень про катування та жорстоке поводження в "Ізоляції".

"Ми дуже стурбовані цим місцем саме через випадки катування та жорстокого поводження. Ми не включили багато інформації про це місце в 31-у доповідь, але зараз готуємо наступну доповідь, яку оприлюднять у червні, там буде дуже багато інформації про це місце. Ми, зокрема, зробимо акцент на умовах в "Ізоляції", - сказала Богнер.

Читайте також: Голова ОБСЄ дізналась про умови утримання в «Ізоляції» – катівні в окупованому Донецьку

Як повідомляв Укрінформ, 10 грудня 2020 року Міністерство закордонних справ України у співпраці з Українським інститутом, Міжнародним благодійним фондом ІЗОЛЯЦІЯ та журналістом, письменником, колишнім політв’язнем, а також експертом Українського інституту майбутнього Станіславом Асєєвим презентували проєкт «Isolyatsia: must speak».

Читайте також: На Донбасі оголосили заочну підозру двом тюремникам «Ізоляції», які катували полонених

Презентація стала початком масштабної інформаційної кампанії МЗС України, запланованої на 2021 рік. Її мета - привернути увагу міжнародної спільноти до фактів застосування тортур та антигуманної діяльності в незаконній в’язниці «Ізоляція». Цю в’язницю створила окупаційна влада Російської Федерації на території однойменного культурного центру після захоплення Донецька у 2014 році. Станом на 2014 рік, у тюрмі утримувались понад 100 осіб, у 2019 році - 70. За даними звіту Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в “Ізоляції” ув'язнених піддають тортурам та сексуальному насиллю.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-