Україна має план

Україна має план "Б" щодо врегулювання на Донбасі - Президент

Укрінформ
Місцеві вибори на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей можуть бути проведені лише після вирішення безпекового блоку.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час пресмарафону у Києві в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо ми говоримо про вибори на Донбасі, ми повинні розуміти, що вибори повинні бути за українським законодавством, усі партії повинні мати можливість там обиратися. А хто ж туди поїде, якщо там будуть війська? Ніхто. А хто там гарантуватиме безпеку?! Якщо будуть вирішені саме ці безпекові питання, тоді там стануться вибори", - сказав він і наголосив, що вибори мають бути демократичними й проведеними за українським законодавством.

Глава держави нагадав, що згідно з Мінськими угодами спершу передбачено "припинення вогню, розведення, вихід всіх іноземних, закордонних військових формувань", а потім уже проведення виборів.

Читайте також: Без семи днів "тиші" на Донбасі розведення військ не буде — Президент

Водночас Президент зауважив, що в домовленостях є "суперечливе питання" щодо відновлення контролю над кордоном Україною, яке нібито має відбутися після виборів, але наполягає, що він "бачить по-іншому, як вирішувати це питання".

Разом з тим Зеленський запевнив, що має альтернативний план, якщо Росія наполягатиме на проведенні виборів на Донбасі до роззброєння, до відновлення контролю над державним кордоном.

"У нас є план "Б". Я про нього не хочу зараз говорити", - підкреслив Президент.

Читайте також: Зеленський не виключає, що конфлікт на Донбасі буде заморожений

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає ухвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Як заявив Зеленський, у новому законі не буде перетнуто жодної "червоної лінії" й "не буде ніколи ніякої капітуляції".

Читайте також: Зеленський: “Нормандський формат” — це не бізнес-кейс

Водночас низка українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Масові акції проти "формули Штайнмаєра" відбулися у Києві та в регіонах країни 1, 2 та 6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-