InformNapalm розслідував появу новітньої системи РФ “Тірада-2” на Донбасі

InformNapalm розслідував появу новітньої системи РФ “Тірада-2” на Донбасі

Фото
Укрінформ
Згадка у звіті СММ ОБСЄ від 16 березня 2019 р. про присутність на окупованому РФ Донбасі системи орбітального придушення “Тірада-2” стала для волонтерів InformNapalm справжньою сенсацією.

Про це йдеться в розслідуванні, деталі якого розкриває спільнота InformNapalm.

Сенсація полягала в тому, що, за даними відкритих джерел, систему “Тірада-2” в 2019 році тільки планували поставити на озброєння в Центральний військовий округ Росії.

“Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm дослідили цю інформацію і надали їй широкого розголосу у ЗМІ з додатковими роз’ясненнями. Наявність цієї системи на Донбасі вказувала не тільки на проведення випробувань новітніх російських систем РЕБ у бойових умовах проти української армії, а й на спроби Російської Федерації перешкодити отриманню сигналу стратегічним дроном США RQ-4B Global Hawk, який періодично проводить моніторинг вздовж лінії зіткнення”, - розповідається в матеріалі.

InformNapalm зазначає, що у відкритих джерелах було так мало інформації про “Тіраду-2”, що навіть не було зрозуміло, який вигляд вона має: “Пошуковики видавали досить суперечливі дані з фото різних систем та комплексів РЕБ. А в окремих статтях тематичних ЗМІ фігурували лише ілюстраційні фото, жодне з яких не мало конкретного підпису і містила цілий перелік систем РЕБ, що значно ускладнювало пошук”.

Читайте також: ОБСЄ знову зафіксувала на Донбасі російський комплекс РЕБ

Допомогло фото з БПЛА, опубліковане 3 квітня твіттер-каналом української місії в ОБСЄ. На ньому СММ ОБСЄ зафіксувала автоматизовану станцію перешкод Р-330Ж “Житель” та комплекс “Тірада-2” неподалік населеного пункту Южна Ломуватка на Донбасі.

Знімок допоміг звузити пошук справжніх фотографій цього таємного комплексу, які все ж таки через необережність прес-служби МО РФ потрапили в інтернет, зазначають в InformNapalm. “Ймовірно, вони спочатку були опубліковані на сайті МО РФ, яку підхопили російські “РИА Новости“, бо саме з посиланням на ці джерела і вдалося спіймати одну з небагатьох справжніх фото “Тіради-2”, яке ми знайшли у передруку новини на Baltnews.lt”, - ідеться в публікації.

Проте фото не мало підпису, що це саме “Тірада-2”, але вдалося знайти ще одне фото, яке (теж без підпису) ілюструвало статтю про новітні російськи розробки РЕБ.

“На задньому плані фотографії ми бачимо ту саму систему, тільки з розгорнутою другою антеною. А підпис, який був вшитий у фото, вказує що воно зроблено 18.07.2018 на Ніколо-Александровському полігоні в Ставропольському краї РФ”, - повідомляє InformNapalm.

Волонтери спільноти порівняли фото з БПЛА зі звіту СММ ОБСЄ та фото цієї системи з конкурсу на полігоні МО РФ і дійшли висновку, що це одна і та сама система – “Тірада-2”.

“Чітке визначення і фотофіксація цієї системи дуже важливі. Росіяни намагалися приховати витік фото цього комплексу РЕБ і прибирали поодинокі фотографії з сайтів. Проте нам вдалося розпізнати цю систему завдяки інформації зі звітів СММ ОБСЄ”, - наголошують в InformNapalm.

Розслідувачі також висловлюють сподівання, що ці дані будуть використані проукраїнськими жителями окупованих територій для визначення, фото- та відео- фіксації новітніх російських систем і передачі цих відомостей в InformNapalm для подальшого документування фактів військового вторгнення Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-