Більше 70% українців вважають, що на Донбасі - війна з Росією

Більше 70% українців вважають, що на Донбасі - війна з Росією

Опитування
Укрінформ
Більше 70% українців поділяють думку, що нині триває війна між Росією і Україною.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова, які оприлюднив на прес-конференції в Укрінформі аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" Сергій Шаповалов.

Згідно з результатами опитування, 72% громадян України поділяють думку, що зараз триває війна Росії з Україною. Найбільш поширений такий погляд у Західному (91%) та Центральному (79%) регіонах. На Півдні так вважають 62% опитаних, на Сході - 47%. На підконтрольній Україні території Донбасу погляди мешканців регіону розділилися практично навпіл – 39% вважають, що сьогодні триває війна Росії з Україною, а 40% – що ні.

Водночас, майже половина мешканців Донбасу (49%) вважають Росію стороною конфлікту на Сході України. 27% опитаних не згодні з такою думкою, ще 24% респондентів не відповіли на запитання. При цьому третина жителів Донбасу переконана, що Росія постачає зброю "ДНР" та "ЛНР", ще 27% опитаних мешканців Донбасу вважають, що Росія контролює усі політичні та військові дії самопроголошених республік, 23% певні, що російська армія воює на боці самопроголошених республік. 24% респондентів Луганщини та Донеччини відзначили гуманітарну допомогу Росії Донбасу.

Згідно з опитуванням, головними джерелами інформації про події на Донбасі для 63% мешканців цього регіону слугують українські телеканали, 47% опитаних користуються інтернет-джерелами. 41% респондентів з Донбасу дізнаються інформацію про події в регіоні від родичів, друзів та знайомих. Майже третина (29%) для цього використовує соціальні мережі. Російськими телеканалами користуються 16% громадян, ще близько 15% отримують інформацію з місцевої преси.

Читайте також: Соціологи з’ясували, наскільки українці довіряють армії

Загальнонаціональне дослідження проводилося Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 грудня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2017 повнолітніх респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Опитування фінансувалося в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Регіональне дослідження громадської думки проведене в Донецькій та Луганській областях (на контрольованій Україною території) Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва (із залученням мережі фірми Ukrainian Sociology Service) протягом 1–11 листопада 2018 р. Загалом у кожній з областей було опитано по 500 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення областей (за винятком окупованих територій). Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,5%.

Опитування у регіонах було проведено в рамках проекту "Перехід до мирного процесу на Донбасі: підвищення інклюзивності місцевих громад у потенційній миротворчій місії" за фінансової підтримки Посольства Канади в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-