Місія ОБСЄ залишиться у

Місія ОБСЄ залишиться у "Гуково" та "Донецьку" до кінця травня

Укрінформ
Організація з безпеки і співробітництва в Європі у четвер продовжила до 31 травня 2019 року мандат спостережної місії в російських пунктах пропуску (ПП) "Гуково" і "Донецьк" у Ростовській області на кордоні з Україною.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у Постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні.

"Під час сьогоднішнього засідання Постійної ради було увалено рішення щодо продовження мандату Спостережної місії ОБСЄ на пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" до 31 травня 2019 року", - повідомили у представництві.

Згідно з рішенням, мандат Місії залишається без змін. Спостерігачі будуть здійснювати моніторинг ситуації і пересувань через кордон на двох російських пунктах пропуску та повідомляти про це у своїх звітах.

Російська делегація в черговий раз заблокувала розширення мандату цієї Місії ОБСЄ на усі пропускні пункти вздовж тимчасово окупованої ділянки українсько-російського кордону.

Читайте також: Україна закликає ОБСЄ відвідати полонених моряків у Криму

Делегація України в інтерпретуючій заяві наголосила, що небажання Росії розширювати місію на інші пункти пропуску свідчить про намір продовжувати агресію проти України.

"Підписавши Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, усі підписанти, включаючи Російську Федерацію, зобов’язалися забезпечити постійний моніторинг українсько-російського державного кордону та верифікацію з боку ОБСЄ зі встановленням безпекової зони у прикордонні між Україною та РФ. До сьогодні постійний моніторинг та верифікацію з боку ОБСЄ не встановлено і безпекова зона у прикордонних районах між Україною та Росією не створена. Розширення мандату Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску "Гуково" та "Донецьк" на усі ділянки кордону, які прилягають до окупованих територій Донецької та Луганської областей, залишається критичним для стійкої деескалації та мирного врегулювання ситуацію на українському Донбасі та стане важливим практичним заходом для імплементації конкретних пунктів Мінських домовленостей", - йдеться у заяві.

Українська делегація висловила глибокий жаль з приводу того, що "РФ продовжує відкидати розширення мандату Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску "Гуково" та "Донецьк" на усі непідконтрольні українській владі ділянки кордону".

"Таке вперте небажання з боку Росії може розглядатися лише як її незмінне бажання продовжувати інтервенцію на український Донбас, включаючи відправлення важкого озброєння, військового обладнання, регулярних військ, бойовиків та найманців, підтримуючи терористичну активність на території України", - наголосила в українській делегації.

Як відомо, 30 серпня 2018 року Постійна рада ОБСЄ продовжила мандат Спостережної місії ОБСЄ на пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" до 31 січня 2019 року. Тоді делегація РФ вчергове заблокувала розширення мандату місії на усі пропускні пункти вздовж тимчасово окупованої ділянки українсько-російського кордону.

Місія виконує свою діяльність з 29 липня 2014 року згідно з рішенням Постійної ради ОБСЄ, прийнятого на основі консенсусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-