Єльченко заявив у ООН про загрозу захоплення Росією Маріуполя і Бердянська

Єльченко заявив у ООН про загрозу захоплення Росією Маріуполя і Бердянська

Укрінформ
Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив про загрозу вторгнення та захоплення Росією українських міст Маріуполь і Бердянськ.

Про це він сказав під час термінового засідання Ради безпеки ООН у понеділок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Згідно з наявними розвідданими, існує чітка загроза вторгнення та захоплення Маріуполя й Бердянська. Подальші агресивні дії та провокації прикордонної служби, ФСБ та ВМФ Росії також залишаються реалістичною можливістю", - наголосив Єльченко.

Він підкреслив, що стримана реакція України на дії Росії в Керченській протоці чітко демонструє, що "ми прагнемо вирішувати поточну ситуацію мирними засобами та у повній відповідності до міжнародного права й існуючих двосторонніх зобов'язань".

Читайте також: Єльченко в ООН: Україна не могла порушити кордонів РФ, бо Крим – не Росія

У цьому зв'язку представник України закликав міжнародну спільноту відреагувати на ситуацію. "Кримінальний режим Кремля ще раз продемонстрував, що не припинить агресивної політики та готовий до будь-яких актів агресії проти Української держави. Динамічна ескалація ситуації в регіоні потребує оперативної реакції міжнародної спільноти", - заявив дипломат.

Він також виступив з вимогою до Росії негайно звільнити 23 захоплених українських військових, а також трьох українських кораблів. "Ми також закликаємо міжнародне співтовариство запровадити нову хвилю санкцій, спрямованих на вирішення ситуації в регіоні, в тому числі проти російських портів в Азовському морі", - наголосив Єльченко.

Він підкреслив, що зростаючий політичний тиск на Москву сприятиме деескалації в галузі безпеки на морі, а також розблокуванню вільного перетину каналу Керч-Єнікале. В іншому разі "режим Кремля чинитиме інші агресивні дії, які спричинять виникнення більш широкого конфлікту в регіоні", сказав Єльченко.

Як повідомлялося, 25 листопада російські судна обстріляли і захопили три українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-