Європейські лідери планують зробити заяву напередодні “виборів” в ОРДЛО – Марчук

Європейські лідери планують зробити заяву напередодні “виборів” в ОРДЛО – Марчук

Укрінформ
Лідери європейських країн планують виступити зі спільною заявою напередодні псевдовиборів в ОРДЛО, які заплановані на 11 листопада.

Про це колишній прем’єр-міністр, представник України на переговорах у Мінську Євген Марчук сказав журналістам у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Мені відомо, що ще має бути кілька, або як мінімум одна точно консолідована заява кількох лідерів європейських країн 11 листопада чи напередодні. Я не знаю, що начебто мають відбутися телефонні розмови з Володимиром Путіним, але Росія однозначно заявляє, що це не вона проводить (вибори - ред). Що так, вона підтримує, але не проводить”, - сказав Марчук.

За його словами, українська сторона також не сидітиме, склавши руки: “Буде цілий ряд зовнішньополітичних ходів і з боку України”.

На переконання Марчука, ці так звані "вибори" можуть створити дуже серйозну проблему для подальшого переговорного процесу щодо врегулювання ситуації на Донбасі. ”Якщо зараз проігнорувати і Раду безпеки ООН, адже вона висловилася відносно виборів, а вищого органу безпекового у світі немає, не кажучи вже те, що лідери багатьох європейських країн сказали відносно виборів, це значить, що тоді ситуація набуває дуже складного характеру, і як далі — зараз прогнозувати важко. Те, що буде непросто — це так. Але я сподіваюся, що може бути знайдений якийсь компромісний вихід, але гіпотези зараз робити не хотілося б”, - сказав Марчук.

промісний вихід, але гіпотези зараз робити не хотілося б”, - сказав Марчук.

Представник України у Мінському процесі додав, що громадськість нині не сприймає компроміси заради розв’язання ситуації. “Компроміс у громадській  думці взагалі не сприймається ніякий. Інколи кажуть, що якийсь політик знає, як можна закінчити війну. Та це знає будь-хто, що піти на угоду з Путіним - піти на сприйняття таких варіантів та пропозицій, які  Путін висловлює, і тоді дійсно може бути (закінчення війни - ред.). Мені навіть якось на міжнародних платформах по Донбасу на кава-брейках сказали, що якщо Україна офіційно відмовиться чи зніме кримську проблему, це може стати серйозною платформою для розв'язання питання щодо Донбасу. Тобто, відмовитися офіційно від Криму і потім можна буде далі розглядати”, - сказав Марчук, який вважає, що це неприпустимо.

Читайте також: Марчук пропонує провести ревізію дотримання “Мінська”

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко на саміті Європейської народної партії закликав посилити політичний і санкційний тиск проти Росії у зв’язку з запланованими псевдовиборами 11 листопада на тимчасово окупованій території Донбасу й заради звільнення українських політичних в’язнів Кремля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-