ОБСЄ щодня фіксує порушення РФ на Донбасі і це лише

ОБСЄ щодня фіксує порушення РФ на Донбасі і це лише "верхівка айсберга"

Укрінформ
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ фіксує порушення Росією своїх зобов’язань та міжнародного права на щоденній основі, і ці звіти - лише "верхівка айсберга".

На цьому наголосив у четвер Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук на 1198-му засіданні Постійної ради ОБСЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Як часто зазначають в Спеціальній моніторинговій місії, СММ спостерігає лише "верхівку айсберга", однак цього достатньо, щоб визначити тенденції. Розвиток ситуації в регіоні Донбас та факти, встановлені СММ, свідчать про триваючу агресію Російської Федерації проти України, про триваюче явне порушення Російською Федерацією норм та принципів, закріплених в Статуті ООН та Гельсінському заключнному акті. Ми знову нагадуємо російській делегації, що акт агресії є серйозним злочином за міжнародним правом", - заявив він.

Представник України нагадав, що в резолюції РБ ООН 2202 від лютого 2015 року, якою було затверджено Мінські домовленості і до якої часто апелює російська делегація, наголошується на "повній повазі суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України". Також він навів цитату зі звіту СММ ОБСЄ від 13 жовтня 2018 року - "знову зафіксовані транспортні засоби, в тому числі вантажівка, яка перевозила бронетранспортер, які в’їжджають та виїжджають з України серед ночі через неасфальтовану дорогу в неконтрольованому урядом районі Донецької області біля кордону з Російською Федерацією, де немає пункту пропуску".

Читайте також: Клімкін саркастично відреагував на "донбаську заяву" Держдуми РФ

"Ці цитати демонструють визначальну рису кремлівського режиму – відмова від зобов'язань, взятих Росією в міжнародних рамках, що демонструє реальність щоденних дій Росії на місцях", - заявив Прокопчук, додавши, що минулого тижня протягом трьох послідовних ночей СММ фіксувала незаконні переміщення через українсько-російський кордон за описаних вище обставин.

Він додав, що черговий спалах насильства на Донбасі, зафіксований СММ ОБСЄ, спровокований російськими політико-військовими намірами та триваючим потоком російських бойовиків, озброєння та боєприпасів через неконтрольовані урядом України ділянки державного кордону з РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-