Розмінування Донбасу: законопроект внесуть у Раду на початку вересня

Розмінування Донбасу: законопроект внесуть у Раду на початку вересня

Укрінформ
Новий законопроект про протимінну діяльність буде зареєстровано у Верховній Раді на початку вересня.

Про це повідомила на прес-конференції в Укрінформі народний депутат, Уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"У нас було зареєстровано два законопроекти про протимінну діяльність, їх профільний комітет з питань нацбезпеки та оборони визнав не ідеальними і відхилив. Робоча група працювала рік, на жаль, вона не напрацювала те, що відповідало би в том числі і рекомендаціям наших партнерів по НАТО. Зараз робоча група в рамках комітету допрацьовує його, ми також активно до цього долучені. Я сподіваюсь, що в перші тижні вересня, навіть дні, ми його внесемо і далі будемо просувати, лобіювати, щоб якнайшвидше прийняти. Наша задача дуже проста: цей законопроект має відповідати стандартам НАТО, і ми дуже серйозно вивчали досвід Колумбії, Хорватії по розмінуванню, і я хочу щоб цей законопроект відповідав у тому числі й хорватському досвіду", - прокоментувала Геращенко.

За її словами, над розробкою законопроекту наразі працюють також і експерти з Великої Британії, Словенії, партнери України з НАТО.

Водночас перший віце-спікер не стала уточнювати, які саме зміни передбачає цей законопроект.

"Як тільки ми напрацюємо той текст, який піде на реєстрацію в парламент, я проведу окремий брифінг і розкажу його новели. Важливо, щоб у нас визначилася та структура, яка буде займатися цивільним розмінування, і та, ключове, яка структура буде нести відповідальність за якість роботи", - зазначила Геращенко.

Як повідомлялося, у 2016 році у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти про протимінну діяльність - урядовий проект № 4137, ініційований у лютому Арсенієм Яценюком, та альтернативний йому проект № 5189-1, внесений Володимиром Гройсманом у квітня 2016-го. Проте обидва документи були відкликані та зняті з розгляду.

Читайте також: Має бути створений єдиний реєстр зниклих безвісти на Донбасі — Геращенко

Народні депутати України Ірина Геращенко та Ірина Фріз, яка є членом комітету з нацбезпеки і оборони і головою української парламентської делегації в ПА НАТО, готують до внесення на реєстрацію в парламенті новий законопроекту про протимінну діяльність.

При цьому Геращенко наполягає, що Рада має законодавчо врегулювати проблему гуманітарного розмінування вже під час осінньою сесії, що розпочнеться 4 вересня.

За даними Міністерства оборони, внаслідок діяльності терористичних угрупувань та агресії Російської Федерації проти України близько 7 тис. кв. км, звільнених територій Донецької та Луганської областей, забруднено мінами та вибухонебезпечними залишками війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-