Має бути створений єдиний реєстр зниклих безвісти на Донбасі — Геращенко

Має бути створений єдиний реєстр зниклих безвісти на Донбасі — Геращенко

Укрінформ
Уряд повинен буде докласти максимум зусиль задля якнайшвидшої імплементації норм закону про правовий статус зниклих безвісти, ухваленого у липні Верховною Радою.

На цьому наголосила народний депутат України, Уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми очікуємо, що уряд імплементує норми цього закону протягом трьох місяців після його підписання. Тобто, до початку листопада має бути створена ця комісія, що буде включати у себе урядовців, які повинні більш активно займатися питаннями допомоги родинам зниклих безвісти, соціальними гарантіями, пошуком і, звичайно, представників неурядового сектора, громадських організацій", - сказала Геращенко.

За її словами, цей закон передбачає для розшуку зниклих безвісти осіб через війну на Донбасі створення Комісії з питань осіб, зниклих безвісти. Визначається, що це орган, який відповідає за з'ясування долі і місцеперебування таких людей.

 "Має бути створений єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за цих особливих обставин, пов'язаних з конфліктом та війною. Я думаю, що ми побачимо список більший ніж 294 особи, про які я говорила. Очевидно, що масштаб трагедії є більшим", - додала політик.

Уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях також наголосила, що влада повинна звертати особливу вагу на родини зникли безвісти, бо вони потребують психологічної допомоги. "Тому що жити у нерозумінні, що з твоїм близьким, виловлювати якісь кадри в інтернеті, можливі натяки на те, де перебуває твій близький – це дуже важко. Тому ми маємо і на цьому зосередитися", - додала вона.

У свою чергу, менеджер з адвокації "Центру інформації про права людини" Альона Луньова також наголосила на важливій ролі уряду у цьому процесі.

 “Імплементація має велике значення, адже комісія буде включати і представників СБУ, Міноборони, прокуратури та громадських організацій, які залучені до пошуку осіб, комітету ВР з прав людини, Уповноваженого ВР з прав людини. Ця комісія повинна забезпечити діяльність, і реєстр, і механізми розшуку — це є дуже важливо. Ми від імені громадських організацій вже звернулися до Прем’єр-міністра України з пропозицією організувати зустріч робочу з представниками різних організацій, щоби можна було обговорити модальність цієї комісії, оскільки її положення будуть затверджуватися урядом. І саме через широкі консультації з тими організаціями, які вже мають досвід у створені комісії, з Міжнародним комітетом Червоного хреста повинна відбуватися така робота”, - сказала вона.

Читайте також: Росія блокує в Мінську пошук зниклих безвісти — Геращенко

Луньова зазначила, такий закон необхідний, бо розшукові механізми в державі, в якій немає конфлікту та немає масового зникнення людей, не працюють тоді, коли частина територій окупована, коли держава не може відшукати своїх людей на непідконтрольній частині. 

Як повідомляв Укрінформ, у липні Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроект № 5435 про правовий статус зниклих безвісти. За нього проголосували 238 парламентарів.

Проект закону дає змогу визначити поняття "особа, яка зникла безвісти" в контексті міжнародного гуманітарного права, що закріплює права таких людей та надає їм відповідний захист.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-