Усе має починатися з рішення РФ: Волкер назвав умови врегулювання на Донбасі

Усе має починатися з рішення РФ: Волкер назвав умови врегулювання на Донбасі

Укрінформ
Для врегулювання ситуації на Донбасі потрібно виведення російських військ з української території, припинення підтримки бойовиків з боку РФ і, можливо, розгортання миротворчої місії на Донбасі.

Про це сказав спеціальний представник США у переговорах з питань України Курт Волкер в коментарі журналістам після виступу в "Атлантичній раді" у Вашингтоні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Це трагедія, дуже жахливо спостерігати, що цей конфлікт продовжується з таким рівнем насильства. 2017 рік був найгіршим за рівнем насильства впродовж існування конфлікту. Це дійсно є нестерпним з точки зору гуманітарної ситуації, а також в плані безпеки та політичної ситуації", - прокоментував Волкер нинішній стан справ на сході України.

Він підкреслив, що саме очолювані Росією сили здійснюють ці обстріли, підживлюючи конфлікт. "Єдине можливе рішення передбачає виведення російських сил з української території, припинення підтримки (з боку РФ – ред.) їхніх ставлеників на Донбасі", - зауважив спецпредставник США.

Читайте також: Волкер назвав "ганьбою" намір росіян вийти із СЦКК

Крім того, за його словами, до врегулювання ситуації могла би долучитися миротворча місія, "яка підтримувала би мир і стабільність у проміжний період", допоки відбувається процес імплементації Мінських угод. "Це те, що Сполучені Штати та інші країни були б раді підтримати. Але все має починатися з основоположного рішення Росії встановити мир", - підкреслив Волкер.

Він також позитивно оцінив той факт, що санкції проти РФ зберігаються досі як з боку Європейського Союзу, так і Сполучених Штатів протягом трьох з половиною років. "Це – чіткий сигнал Росії, що її вторгнення, її окупація українських територій є неприйнятною, що анексія Криму є неприйнятною. І ці санкції продовжуватимуться, допоки зберігатиметься така ситуація, допоки Росія продовжуватиме окупацію частини української території", - наголосив американський дипломат.

Водночас він визнав, що санкції поки що не вплинули на рішення Росії "з тієї точки зору, що РФ продовжує конфлікт". Натомість Волкер висловив сподівання, що зрештою це має змінити позицію Росії, і вона захоче встановити мир в Україні. "Якщо так, то ми готові бути партнером і будувати цей мир", - підкреслив він.

Читайте також: Волкер планує зустрітися з Сурковим у січні

Волкер також зауважив, що надання зброї Україні не повинно призвести до ескалації конфлікту, як на цьому наголошує російська сторона. "Україна перебуває в ситуації, коли треба оборонятися, там розташовані іноземні війська, частина території країни перебуває під окупацією. Українські солдати гинуть щотижня, обороняючи власну країну. Отже, ми маємо подивитися на це не з точки зору ескалації конфлікту, а як Україна оборонятиме свою територію і свій народ", - підкреслив спецпредставник США.

Фото: mil.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-