США в ОБСЄ: Росія ігнорує

США в ОБСЄ: Росія ігнорує "Мінськ" і провокує ескалацію на Донбасі

Укрінформ
Сполучені Штати звинуватили Російську Федерацію в ескалації збройного насильства на Донбасі, навівши приклади зростання порушень режиму припинення вогню останнім часом.

З відповідною заявою виступив у четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Мінську тимчасово повірений США у справах Організації Гаррі Каміан, передає Укрінформ.

"Тижневий звіт СММ від 16 листопада відзначив збільшення на 20% порушень режиму припинення вогню як у Донецькій, так і Луганській областях, порівняно з попереднім тижнем", - наголосив американський дипломат.

Читайте також: США офіційно виступили на захист Сущенка в ОБСЄ

Після цього, 20 листопада лише впродовж одного дня було зафіксовано майже 2 тис. таких порушень – найбільша кількість протягом останніх трьох місяців. Причому, в п'ятистах із них - із застосуванням забороненої Мінськими домовленостями крупнокаліберної зброї. У тому числі, обстріли проводилися в районі станції фільтрування води в Донецькому регіоні, що може спричинити гуманітарну катастрофу.

"Ми всі знаємо правду: це конфлікт з боку Росії, але вона не бажає робити навіть простих кроків для зменшення напруженості. Росія відмовляється наказувати силам, які вона озброює, тренує, очолює та з якими бореться разом, щоб вони погодились створити зони безпеки навколо критично важливої інфраструктури чи вивели війська з густонаселених цивільних районів", - наголосив представник США.

Він підкреслив, що Київ виконав політичні вимоги, передбачені "Мінськом", й продовжив дію закону про особливий статус окупованих регіонів.

Американський дипломат також обурився тому, що досі не відбувся обмін полоненими у 2017 році.

"Навіть після одностороннього звільнення 15 затриманих Україною майже рік тому, російські представники неодноразово забороняли доступ гуманітарних організацій до затриманих на контрольованій Росією стороні від контактної лінії", - підкреслив представник США.

Він наголосив, що йдеться про сотні ув'язнених, які чекають повернення додому. "Ми вимагаємо, щоби сторони поводилися із затриманими гуманно, і закликаємо Росію поважати дух Мінських угод та санкціонувати обмін затриманих якнайшвидше", - наголосив представник Місії США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-