У Мін'юсті розповіли про докази проти РФ у позовах України до Євросуду

У Мін'юсті розповіли про докази проти РФ у позовах України до Євросуду

Укрінформ
Заступник міністра юстиції - уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина розповів, які докази у черговому позові проти РФ нещодавно надала ЄСПЛ Україна.

Про збір фактів і свідчень він повідомив в інтерв'ю газеті "Факти".

"Ми, власне, працювали як звичайні судові юристи: збирали свідчення наших колишніх і діючих військовослужбовців, добровольців, волонтерів, громадських осіб. Похвалюся: нам дали свідчення легенди спецназу, досить високопоставлені представники прикордонної служби, Нацгвардії і т. д.", - зазначив Ліщина.

За його словами, зокрема, вдалося зібрати документальні докази участі російських військ у подіях в Іловайську.

“Київський науково-дослідний інститут судових експертиз зробив велику експертизу про цю трагедію. Але ми не можемо подати її в Європейський суд, оскільки інформація закрита. Але для нас вони зробили витяг про конкретну участь російських військ у всьому. Що ми встановили? Розповім про те, що мало кому відомо. Для мене стало відкриттям, що перших людей у військовій формі з автоматами на машинах захисного забарвлення з російськими номерами бачили в Донецьку ще в березні 2014 року. І ми знайшли донеччан, які офіційно дали свідчення. Перші свідчення про наявність окремих російських військовослужбовців на Донбасі (не Гіркіна, який взагалі незрозуміло хто) у нас датуються липнем 2014 року. Вони тоді ще нелякані були, не боялися нічого і нікого", - розповів заступник міністра.

Він каже, що співробітники Мін'юсту зібрали багато цінної інформації у звільнених містах Донбасу.

“Я нашою командою взагалі пишаюся. Один з моїх співробітників поїхав на Донбас. Виявляється, у звільнених містах є багато громадян, яких ніхто не допитував. Вони дали йому цінні свідчення, як банда Гіркіна катувала людей, і ще багато чого", - заявив Ліщина.

Читайте також: Україна позивається до Євросуду проти РФ через викрадення дітей на Донбасі

Він додав, що є свідчення і про "заблукалих російських військових".

“Пам'ятаєте найперше відео, як у серпні 2014 року знайшли «заблукалих» російських десантників і якийсь голос за кадром їх розпитував? Ми відшукали цей «голос за кадром». Це наш військовий. Росіян захопили під час бою. Так що міністр закордонних справ Росії Лавров збрехав, що вони самі здалися СБУ", - зазначив уповноважений у справах ЄСПЛ.

Він запевнив, що відносно обстрілу українській території ще до заходу регулярної російської армії в кінці серпня 2014 року - встановлені практично всі факти.

“Виявляється, російські вертольоти не просто так тоді літали вздовж українсько-російського кордону. Як мінімум один раз вони розстріляли некерованими авіаційними ракетами наші прикордонпости. У нас є підтвердження. Пам'ятаєте, влітку 2014 року з'явилися чутки, що Луганський аеропорт обстріляли тактичною ядерною зброєю? Цього, звичайно, не було. Але наша прикордонна служба зафіксувала обстріл тактичними ракетами «Точка» з боку Росії... Запуски - з тієї території. Рознесли весь аеропорт", - розповів він.

Заступник міністра підкреслив, що Україна має намір "завалити Європейський суд такою кількістю матеріалів, щоб росіяни виглядали ідіотами, заперечуючи наші аргументи".

Європейський суд з прав людини розглядатиме низку міждержавних справ: у травні цього року Україна подала правову позицію про порушення прав людини, зафіксовані під час анексії Криму і після неї. Готуються матеріали щодо ще двох справ: про те, що відбувалося на Донбасі після вересня 2014-го і в 2015 році; і в 2016-му і до теперішнього часу. Ще є заява про викрадення дітей-сиріт, яких вивезли на територію Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-