"Росіяни-миротворці": цю тему треба закрити в зародку - Хандогій

Укрінформ
Українська сторона має всіляку блокувати будь-які ідеї про участь російських військовослужбовців у можливій місії з підтримки миру на Донбасі і апелювати слід, зокрема, до неписаного правила в ООН, згідно з яким постійні члени Ради Безпеки не беруть участь у миротворчих місіях, не кажучи вже про Росію як сторону конфлікту на Донбасі.

Про це заявив президент Української асоціації зовнішньої політики Володимир Хандогій під час круглого-столу в Укрінформі на тему: "Миротворча місія на Донбасі: панацея чи камінь спотикання?"

"Цю тему треба закрити в зародку. Відразу зробити це застереження", - заявив експерт, говорячи про ідею участі російських військовослужбовців в можливій операції з підтримки миру на Донбасі.

Він вказав, зокрема, на слова спецпредставника США по Україні Курта Волкера, який заявив, що не уявляє росіян-миротворців на Донбасі.

Дипломат з великим досвідом роботи в ООН зазначив, що в Організації існує неписане правило, згідно з яким постійні члени Радбезу, яким є і Росія, не беруть участь  в операціях з підтримання миру.

Читайте також: Не тільки ООН: військовий експерт назвав "формулу миротворців" на Донбасі

"Участь чи не участь військовослужбовців РФ в операції з підтримання миру. Я б хотів нагадати усім, що в ООН існує неписане правило – його в Статуті немає, але воно є в керівних принципах, які розробляв комітет ООН з операцій з підтримання миру  - яке говорить про те, що постійні члени РБ ООН не беруть участь в операціях з підтримання миру. Безвідносно до того, є вони стороною конфлікту, чи немає", - заявив Хандогій.

Експерт також припустив, що "формат і мандат тієї операції, яку ми, можливо, будемо мати на виході – він не буде співпадати з тими класичними канонами, про які ми усі сьогодні говоримо". При цьому, він висловився за те, щоб Україна зберегла "якомога більше класичних принципів, які лежать в основі операцій з підтримання миру".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-