Не тільки ООН: військовий експерт назвав

Не тільки ООН: військовий експерт назвав "формулу миротворців" на Донбасі

Укрінформ
Організації Об'єднаних Націй варто було б розглянути ідею розгортання на Донбасі спільної місії ООН, ЄС та ОБСЄ, де б ООН виконувало військову/напіввійськову функцію, Євросоюз – поліцейську, а ОБСЄ займалося б підготовкою та проведення виборів.

Про це заявив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Миротворча місія на Донбасі: панацея чи камінь спотикання?"

"Чому б ООН в рамках боротьби за мир, а також в рамках проведення реформи ООН, не піти на те, щоб, скажімо так, запропонувати гібридну, або, скажімо так, спільну місію ООН, ЄС і ОБСЄ, де б миротворці ООН виконували б військові і напіввійськові функції, ЄС виконував поліцейську місію з відновлення порядку, у т.ч. повернення біженців, відновлення їх майнових прав, відновлення правоохоронних органів, судової системи, а місія ОБСЄ готувала б вибори, спостерігала за їх проведенням, моніторила б цей процес. Це було б цікаво і корисно і для України, і взагалі для міжнародного порядку", - заявив він.

Експерт зазначив, що перед початком дискусій навколо миротворчої місії "бажано було б розробити таку повну технологію реагування або нейтралізації тієї загрози, з якою ми маємо справу, з сьогоднішнього дня – і до кінцевого результату": "Туди б включалися і військові сили, і економічні питання, і гуманітарні, і адміністративні питання".

Сунгуровський також вказав на те, що приклади спільних місій існують – "є спільна місія ООН і Африканського союзу в ЦАР, яка добре себе зарекомендувала".

Водночас експерт визнав, що в деталях будуть приховані великі труднощі, оскільки існують різні процедури планування і прийняття рішень , зокрема в ООН і ЄС. "Так, це складно, але це не означає, що це – неможливо", - сказав він, говорячи про спільну місію міжнародних організацій на Донбасі.

Читайте також: США запропонують РФ план розміщення 20 тисяч миротворців на Донбасі – WSJ

Як відомо, Україна ще у 2005 році офіційно звернулася до Ради Безпеки ООН і Ради ЄС з проханням про розгортання на території  України міжнародної операції з дотримання миру і безпеки.

Наразі ідея миротворців на Донбасі обговорюється на рівні Радбезу ООН.

Українська сторона наполягає, щоб мандат миротворців повинен покривав усю окуповану територію, включаючи українсько-російський державний кордон, також в місії не повинні бути присутні представники країни-агресора Росії.

На території України діє Спеціальна моніторингова місії ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-