Для мовлення в зоні АТО та на окупованих територіях виділили 22 радіочастоти

Для мовлення в зоні АТО та на окупованих територіях виділили 22 радіочастоти

Укрінформ
За 9 місяців 2017 року було виділено 22 FM-частоти для здійснення радіомовлення на окупованих територіях та на прифронтовій зоні.

Про це на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій звіту Міністерства інформаційної політики, сказав член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.

"У сфері радіомовлення ми в цьому році за 9 місяців виділи 22 FM-частоти - 10 частот для Луганської області і 12 для Донецької області. Ми робили це двома шляхами - проводили конкурси і надавали дозволи на тимчасове мовлення. Конкурси проводилися для того, щоб Національна рада отримувала нових легальних ліцензіатів. Там працюють волонтерські проекти, які є не легалізованими. Через конкурси, коли вони їх виграють, ми перетворюємо їх на повноцінні радіостанції, які мовлять в межах закону", - сказав Костинський.

Конкурси були проведені на 7 частот. За їх результатам в низці населених пунктів Донецької та Луганської областей почали працювати Радіо М, волонтерський проект "Тризуб FM", радіостанція "49 паралель", "Армія FM", "Країна ФM", "FM Галичина", "Українське радіо", "Руское радио - Украина".

"Наразі триває ще один конкурс на три частоти - в Бахмуті, Покровську, і Новокостянтинівці. Маємо сподіваня, що ми до кінця року підб'ємо результати цього конкурсу. Також ми надаємо дозволи на тимчасове мовлення. Таким чином, ми дали дозволи на 15 FM частот", - поінформував Костинський.

За його словами, дозволи на тимчасове мовлення надають змогу юридично не проводити міжнародну координацію частотного ресурсу з Російською Федерацією і скоротити термін отримання частот.

"Завдяки дозволам на тимчасове мовлення ми отримуємо тимчасову частоту і віддаємо її тій радіостанції, телеканалу, який хоче працювати на прифронтових територіях. І це важливо, тому що так радіостанція, телеканал позбавляються необхідності сплачувати ліцензійни збір. Це додатковий фінансовий тягар, який зменшується. Припустимо, для Чонгару ми проводили конкурси, і радіостанції сплачували ліцензійний збір, який становив 50 тисяч грн. Ми вважаємо, що для мовлення на окуповану територію ці 50 тисяч гривень можуть піти якраз на збільшення штату, вироблення контенту або сплату витрат на утримання передавачів і так далі", - зауважив Костинський.

Також, за його словами, збудовано дві вежі - в Чонгарі Херсонської області та Бахмутівці Луганської області. Почалися роботи зі збільшення висоти двох веж, однієї в Херсонській області.

"Таким чином, ми отримуємо додаткові опори для організації мовлення безпосередньо на окуповані території", - сказав Костинський.

Також протягом 9 місяців надано в користування телеканалам 6 аналогових каналів - по три в Донецькій та Луганській областях.

 "У цьому році в Авдіївці почали працювати "UA: Перший" та "До ТеБе", це програми суспільного мовлення. В Єлизаветівці - "До ТеБе". В Луганській області почав мовити ЛОТ, це також сучасна систем суспільного мовлення, а в Білолуцьку та Зоринівці - "Перший західний". 13 телеканалів почали працювати в цьому році в цифровому діапазоні, і ми відновили один додатковий мультиплекс в Бахмутівці для чотирьох програм. Таким чином, в Волноваху зайшов інформаційний канал "Правда Тут". А в Бахмутівку "UA: Перший", "1+1", "Україна", "5 канал", ЛОТ, "Прямий", ICTV", - розповів Костинський.

Костинський зауважив, що стосовно організації мовлення на тимчасово окупований Крим, практика надання тимчасових дозволів не може бути застосована, через необхідність проводити міжнародну координацію частот.

Читайте також: Нацрада розповіла, які телеканали найчастіше висвітлюють тему окупації Криму

"Ми створили цифровий мультиплекс на Чонгарі, там виграли конкурс п'ять телеканалів: "UA: Перший", Чорноморська ТРК, ICTV, "5 канал" і "Прямий канал". Наразі ми чекаємо розрахунок і міжнародну координацію додаткових частот і цифрових каналів і ФМ частот. Це дозволить нам, я сподіваюся, в першій половині наступного року збільшити кількість радіостанцій, які мовлять в Криму, з 4 до 8 і кількість телеканалів - з 5 до 10", - повідомив Костинський.

Крім того, додав він, на сьогоднішній день готова та чекає на узгодження стратегія розвитку мовлення на окупованій території.

"Це план дій на наступні два роки, він передбачає і розвиток телекомункаційної  інфраструктури, і організацію мовлення телевізійного, радіомовлення. Це не є насичення українським мовленням підконтрольних територій, це є повноцінне мовлення на окуповані території", - наголосив Костинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-