Дебати в ООН: від російської агресії на Донбасі загинули 137 дітей - Кислиця

Дебати в ООН: від російської агресії на Донбасі загинули 137 дітей - Кислиця

Укрінформ
Збройна агресія Росії, розв'язана на сході України, призвела до загибелі понад сотні дітей, десятки стали каліками, і ще 240 тис. перетворилися на вимушених переселенців.

Про це заявив у вівторок заступник глави МЗС України Сергій Кислиця на відкритих дебатах РБ ООН щодо дітей та збройних конфліктів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"За даними Місії моніторингу за правами людини в Україні, після початку російської агресії загинуло 90 хлопчиків та 47 дівчат. 80 дітей були вбиті під час знищення літака MH17 російською ракетою", - зазначив представник України.

Він додав, що в зоні конфлікту 68 дітей були покалічені мінами та залишковими боєприпасами. "Загалом, близько 15 тис. дітей, які проживають у "сірій зоні", піддаються ризику бути покаліченими чи вбитими внаслідок бойових дій, мін або боєприпасів, що не розірвалися", - підкреслив Кислиця.

Представник України також нагадав, що приблизно 240 тис. із близько 2 млн переміщених осіб – це діти, сотні тисяч продовжують мешкати в 15-кілометновій зоні вздовж лінії розмежування.

Більше того, за даними неурядових організацій, було зареєстровано більше 80 випадків, коли дітей долучали до роботи в непідконтрольних українському уряду районах Донецької та Луганської областей. При цьому, підліткам досі не дозволяють виїжджати з Донецька та змушують їх вступати у лави бойовиків, в тому числі дітям до 15 років.

"Понад рік тому терористи в Ясинуватій, на окупованій території Донецької області, затримали шість юнаків, звинувативши їх у диверсійній діяльності. Ці діти утримуються до сьогодні", - підкреслив представник України.

У цьому зв'язку він висловив обурення, що представникам Комітету Червоного Хреста, а також ООН та ОБСЄ досі відмовляється в доступі до цих дітей. "Така ситуація є дійсно неприйнятною і являє собою грубе порушення прав цих дітей", - наголосив Кислиця.

Він також звернув увагу на те, що діти на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також у Криму позбавлені права на освіту українською мовою або навіть на її вивчення.

Читайте також: ОБСЄ підтверджує ще шість випадків поранення цивільних на Донбасі

Підсумовуючи, заступник міністра висловив глибокий жаль, що доповідь генерального секретаря ООН про дітей та збройні конфлікти не містить жодного посилання на ситуацію з українськими дітьми, постраждалими від конфлікту в регіоні Донбасу. "Це – явне упущення, яке треба виправити", - підкреслив Кислиця.

Він підтвердив намір України зробити все можливе для забезпечення захисту дітей у збройному конфлікті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-