Україна потребує миротворчої місії перехідного періоду – Більдт

Україна потребує миротворчої місії перехідного періоду – Більдт

Укрінформ
Головним завданням можливої миротворчої місії ООН в Україні є забезпечення перехідного періоду після завершення російської агресії, що включає і проведення виборів під міжнародним контролем.

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ Швеції, співголова Європейської ради зовнішніх відносин Карл Більдт на міжнародних слуханнях «Україна: що далі?», які відбулись у середу у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Єдиною можливістю виконати ключові положення Мінських домовленостей може бути проведення миротворчої операції перехідного періоду. Її завданнями мають бути забезпечення режиму припинення вогню, організація проведення виборів, допомога в утворенні легітимних органів влади, контроль за виведенням російських військ, що забезпечить утримання Україною повного суверенітету на Донбасі», - переконаний шведський політик.

Він категорично відкинув пропозицію Росії щодо миротворців ООН на Донбасі, яка вбачає завдання місії лише в охороні спостерігачів ОБСЄ.

У свою чергу колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, який нещодавно побував на лінії зіткнення на Донбасі, відзначив, що конфлікт у регіоні не можна назвати замороженим, як вважають деякі політики та експерти. За його словами, так кажуть ті, хто не був на лінії фронту і не відчув, що там щоденного тривають обстріли, ведуться бої.

Утім, він вбачає в ініціативі президента РФ Володимира Путіна започаткувати миротворчу місію на Донбасі, нехай і з обмеженими функціями, «першу ознаку, що може дозволити рухатися далі».

Читайте також: ОБСЄ і ООН вимагають більшого захисту для дітей засуджених до смертної кари батьків

На переконання Расмуссена, російська ініціатива є «троянським конем», але цим моментом треба скористатися для просування вперед.

«Нещодавні рішення Вашингтона щодо посилення санкцій проти Росії, перспективи постачання Україні оборонної зброї, напевно, допомогли Москві переосмислити ситуацію», - переконаний данський політик.

Згідно з оприлюдненими на слуханнях експертними оцінками компанії Rasmussen Global проведення можливої миротворчої операції ООН на сході України передбачатиме залучення від 10 тис. до 20 тис. миротворців, а бюджет місії може сягнути до 1 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-