ОБСЄ і ООН вимагають більшого захисту для дітей засуджених до смертної кари батьків

ОБСЄ і ООН вимагають більшого захисту для дітей засуджених до смертної кари батьків

Укрінформ
Директор Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) Інгібйорг Сольрун Гісладоттір і спеціальний представник генерального секретаря ООН з питань насильства відносно дітей Марта Сантос Паїс закликали до більшого захисту дітей, батьки яких були засуджені до найвищої міри покарання. 

Із заявами вони виступили з нагоди Всесвітнього дня проти смертної кари, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Захист дітей засуджених до смертної кари або страчених батьків має бути посилена в тих країнах ОБСЄ, які досі практикують смертну кару", - йдеться в заяві, переданій агентству. 

Гісладоттір і Паїс відзначають, що смертна кара особливо жорстоко впливає на дітей, про яких часто-густо забувають під час громадських дебатів, пов'язаних із смертною карою. Автори заяви закликають держави активізувати зусилля із захисту дітей, які перебувають під їх юрисдикцією і яких зачепив ухвалений суворий вирок або смертна кара батька, у тому числі в тих випадках, коли вирок ухвалюється і виконується в країні, яка не є їх батьківщиною. Такі діти мають глибоке почуття невизначеності, страху і безпорадності; вони терплять приниження, стигматизацію і дискримінацію, і їх інтереси навряд чи враховуються, говорять представники ОБСЄ і ООН. Вони вважають надзвичайно важливим, щоб суспільство, держава надали цим дітям допомогу в "зціленні, відновленні і реінтеграції, якої вони терміново потребують". 

Директор БДІПЛ нагадала, що в 1989 році держави-учасниці ОБСЄ вперше зобов'язалися продовжувати розгляд питання про скасування смертної кари. "Застосування смертної кари недоречно в регіоні, де більшість країн визнають жорстокий за своєю суттю, нелюдяний і принижуючий гідність характер цього покарання і розуміють, що воно не діє як стримуючий чинник", - заявила Гісладоттір. Вона настійно закликала ті держави-члени, в яких є смертна кара в законодавстві, в тому числі ті дві держави, які застосовують смертну кару на практиці, продовжувати розгляд питання про її скасування.

Росія і Таджикистан де-факто є аболіціоністами, тобто смертна кара передбачена їх законом, але при цьому країни зберігають мораторій на смертну кару. Дві держави-учасниці ОБСЄ - Білорусь і Сполучені Штати - мають смертну кару як у законодавстві, так і на практиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-