Росія має піти з Донбасу, перш ніж туди зайдуть миротворці - Клімкін

Росія має піти з Донбасу, перш ніж туди зайдуть миротворці - Клімкін

Укрінформ
Логіка української позиції стосовно розгортання миротворчої місії на Донбасі полягає в тому, що перш ніж туди зайде міжнародний контингент, Росія повинна вивести з Донбасу всі озброєння і найманців. 

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. 

"Ми ознайомили Раду Безпеки ООН і всіх партнерів з логікою нашої позиції. А вона полягає в тому, що Росія з усіма озброєннями і найманцями повинна вийти з Донбасу, туди має зайти міжнародний компонент, і, відповідно, розпочатися перехідний період, щоб Донбас на сто відсотків повернувся в український правовий і не тільки правовий простір. І, звичайно, не може бути мови про легітимізацію російського протекторату і територіальні обмеження мандату місії. Він має охоплювати всю окуповану територію і неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону", - сказав Клімкін. 

Міністр розповів, що під час неформальної міністерської зустрічі у Таллінні 7-8 вересня він розмовляв  з усіма колегами, в тому числі з членами Ради Безпеки. Вони домовилися спочатку виробити чітку спільну позицію, яка охоплюватиме і питання мандату, і можливі часові рамки хоча б попереднього обговорення, і яким чином просувати її у діалозі з Росією. 

Клімкін зазначив, що проект резолюції готовий, але офіційно він буде поданий після детального обговорення з усіма друзями і партнерами. Він нагадав, що російський проект уже поданий, і якщо Україна, не заручившись підтримкою всіх, не тільки наших друзів, а й тих, хто детально не відстежує цих питань, внесе ще один, хтось може розпочати дискусію про їх можливе зближення, а "це не гратиме на нашу користь". 

Читайте також: "Блакитні каски" на Донбасі: Екс-прем'єр Литви назвав найкращий варіант

За словами міністра, важливо також розуміти, що проект резолюції ще не визначає мандату миротворчої місії - він є відправною точкою. 

"Резолюція має запустити роботу з її підготовки - вона буде містити прохання до Генерального секретаря ООН надіслати відповідну місію, яка на місці визначиться щодо параметрів, умов і багатьох речей майбутньої миротворчої місії і доповість Генеральному секретарю, який потім представить цю доповідь зі своїми пропозиціями на розгляд Ради Безпеки", - пояснив Клімкін. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-