РФ після зустрічі Путіна з Байденом посилила шантаж та свої вимоги – експертка

РФ після зустрічі Путіна з Байденом посилила шантаж та свої вимоги – експертка

Укрінформ
Росія значно посилила шантаж та свої вимоги до низки країн після віртуальної зустрічі президентів Джо Байдена і Володимира Путіна, тому Україні варто бути обережною та уважно стежити за тим, що відбувається навколо.

Таку думку висловила завідувачка відділу Головної редакції Укрінформу «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» Марія Сагайдак під час дискусії на тему: «Інфодемія ескалації: чи переходимо з червоної зони до помаранчевої?» в Укрінформі.

«Шантаж з боку Кремля на основі цієї зустрічі тільки посилився. Як альтернатива цьому у цей самий момент Путін намагається просувати ідею нової Ялти, тобто домовитися із Заходом про перерозподіл сфер інтересів. Чи щось змінилося, і чого нам очікувати? На мою думку, те, що нам не варто очікувати, що після цієї розмови Путін якимось чином змінить свою поведінку, не треба мати дуже високих сподівань, тому що Путін буде продовжувати робити те, що він і робив, тобто те, що він хоче. Для нього, очевидно, ці самі червоні лінії, які він прокреслює, не мають жодного значення», - сказала Сагайдак. Водночас вона нагадала про те, що Байден тоді дав зрозуміти президенту РФ, що Захід вживатиме «суворих економічних та інших заходів», якщо Росія вторгнеться в Україну. Натомість Володимир Путін зажадав гарантій того, що НАТО не розширюватиметься далі на схід.

«Очевидно, що жодного прориву переговори не принесли. Очікування як до них, так і після них не були високими та не повинні бути, тому що ворога не можна недооцінювати. І Путіна це перш за все стосується. Але й переоцінювати здатності Кремля також не варто. Очевидно, що ця розмова показала, що розрахунок Путіна на те, що Захід погодиться дати йому гарантії щодо України, яких він вимагає, зокрема, це його шантаж про те, що він вимагає публічної та письмової згоди про те, що НАТО не буде розширюватися на Схід, він не отримав. І те, що ми бачимо зараз, усі свідчення, які надходять від західних партнерів, говорять про те, що вони не будуть виконувати ультиматум Путіна. І принцип про те, що Росія не має права визначати лінії поділу у Європі, дуже довго оголошувався як в Америці, так і в Європейських країнах, і зараз ні Джо Байден, ні європейські політики від цього відступати не будуть», - сказала Сагайдак.

Вона переконана в тому, що Україні необхідно зберігати пильність до усього того, що відбувається навкруги.

Як повідомляв Укрінформ, віртуальна зустріч президентів Джо Байдена і Володимира Путіна відбулась у вівторок. При цьому американський лідер озвучив занепокоєння США й усього західного світу щодо військової активності навколо України. Потім Президент США Джо Байден поінформував ключових європейських союзників про результати своєї розмови у форматі відеозв’язку з російським лідером Володимиром Путіним. Після цього Президенти України та США обговорили результати розмови Байдена з Путіним, формати врегулювання конфлікту на сході України та українські реформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-