Російські пропагандисти подають у Європі позови, аби налякати критиків РФ - французький політолог

Російські пропагандисти подають у Європі позови, аби налякати критиків РФ - французький політолог

Укрінформ
Державний телеканал РФ RussiaToday подає судові позови по всій Європі на своїх критиків, які викривають їх у пропаганді, тим самим прагнучи залякати їх.

Про це в інтерв’ю Центру стратегічних комунікацій розповів французький політолог та експерт з міжнародних відносин Ніколя Тензер, який сам потрапив під удар RT France, передає Укрінформ.

Слухання в справі RT France проти Ніколя Тензера, на якому розглядалось питання «Чи можна називати телеканал RT France «органом пропаганди»?», відбулось наприкінці вересня в паризькому Палаці правосуддя.

RT France звинуватив його у наклепі в зв’язку з двома твітами, опублікованими ще наприкінці 2018 року, один з яких звучить так: «Орган #пропаганди, що залежить від Кремля, не є медіа. Ті, хто погоджується виступати на #RussiaToday, або пособники режиму, а значить, і його злочинів, або люди, які негласно погоджуються, щоб ними маніпулювали #корисніідіоти».

Читайте також: З хворої голови на здорову: Кремль нервово реагує на політику стримування російської загрози

Рішення у справі Тензера буде оприлюднено 3 грудня.

На сьогодні за позовами Росії у Франції тривають розгляди приблизно проти 15 осіб. Це чимало, а позови РФ подає ще й у Великій Британії, Німеччині та інших країнах ЄС, зазначив французький політолог.

“В принципі очевидно, що це таке собі залякування, не тільки проти мене, але й проти інших людей, які говорять правду про злочинну діяльність Росії в цілому. І, звичайно, наші опоненти очікують, що зможуть змусити нас замовкнути”, - переконаний він.

Як приклад Тензер назвав випадок Кетрін Белтон, відомої журналістки, колишньої кореспондентки Financial Times, яка написала книгу «Putin’s People: How the KGB Took Back Russia and Then Turned on the West». Вона викриває зв’язки між корупцією, спецслужбами та внутрішнім колом російського президента. Незважаючи на те, що книга Белтон увійшла в списки книг року за версією The Economist, Financial Times, New Statesman і The Telegraph, вона стала предметом п’яти судових позовів, поданих російськими мільярдерами і корпорацією «Роснефть».

Читайте також: Гібридна агресія РФ спрямована не лише проти України, але і Європи загалом — експерт

"Я думаю, це глобальна проблема, яка виходить далеко за рамки мого випадку або інших людей - або навіть за рамки самого каналу Russia Today. Це поширена спроба всіх диктатур, усіх злочинців залякати людей через своїх довірених осіб, своїх суб'єктів", - переконаний Тензер.

Він розповів, що сам знає історії таких журналістів. "Деякі з них особисто сказали мені: «Ми не можемо наважитися провести розслідування щодо діяльності Russia Today у Франції або в ФРН, тому що у нас також є кілька судових позовів, поданих RT в Німеччині проти деяких наших колег. Ми не можемо написати про них, інакше збанкрутуємо», - розповів експерт.

За словами Тензера, оскільки ці люди бувають і позаштатними журналістами, у них немає захисту з боку величезних ЗМІ з фінансовими ресурсами - тож безсумнівно, такі ризики їх дуже непокоять.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-