Зміни до конституції Туреччини: до парламенту у 18 і президентські призначення

Зміни до конституції Туреччини: до парламенту у 18 і президентські призначення

Перелік
Укрінформ
У Туреччині сьогодні, 16 квітня, проходить референдум, основним питанням якого є введення у країні президентської системи правління.

Про запропоновані зміни до конституції повідомляє Анадолу.

Згідно із Законом про внесення змін до 18 статей Конституції Турецької Республіки, пропонується перехід на президентську форму правління, кількість депутатів парламенту буде збільшено з 550 до 600, віковий ценз для обрання у парламент буде знижено з 25 до 18 років.

Вибори у Великі національні збори (парламенту) Туреччини і президентські вибори будуть проводитися раз на п'ять років і в один і той же день. Обраний президент може зберегти членство у політичній партії.

Кандидатів на посаду президента можуть висувати фракції політичних партій, які самостійно або в рамках коаліції подолали на останніх парламентських виборах п'ятивідсотковий виборчий бар'єр, або особи, які зможуть заручитися підтримкою 100 тисяч виборців.

Розслідування діяльності президента може бути розпочато за умови підтримки з боку абсолютної більшості від загальної кількості депутатів парламенту.

Віце-президенти і міністри будуть призначатися і зніматися з посади президентом.

Створення та ліквідація міністерств, їхні обов'язки, повноваження, структури, центральні та периферійні структури будуть формуватися рішеннями глави держави.

Рішення про проведення повторних виборів приймається трьома п'ятими від загальної кількості голосів парламентаріїв. В даному випадку проводяться позачергові парламентські і президентські вибори.

У разі, якщо рішення про проведення позачергових виборів приймає глава держави, то парламентські і президентські вибори проводяться в один і той же день. Якщо парламент приймає рішення про перевибори в ході другого президентського терміну глави держави, то чинний президент має право балотуватися на цю посаду ще один раз.

Число суддів Конституційного суду буде скорочено з 17 до 15.

Згідно з поправками, найближчі парламентські і президентські вибори в Туреччині пройдуть одночасно третього листопада 2019 року.

Підрахунок результатів має відбутися упродовж 24 годин. Оскільки більшість виборчих дільниць розташовані у приміщеннях громадських закладів, 17 квітня оголошено вихідним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-