Фонд БУЛ у Москві передадуть Центру слов'янських культур - МЗС РФ

Фонд БУЛ у Москві передадуть Центру слов'янських культур - МЗС РФ

Укрінформ
Фонд Бібліотеки української літератури в Москві буде передано Центру слов'янських культур впродовж 2017 року.

Про це заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, повідомляє ТАСС.

«Зібрання Бібліотеки української літератури передаються Центру слов'янських культур, який створено в Москві на базі Бібліотеки іноземної літератури ім.Рудоміно. Процес передачі фондів Центру, який вже успішно функціонує, завершиться орієнтовно в 2017 році», - сказала Захарова.

При цьому вона згадала кроки, зроблені українською стороною для збереження фондів бібліотеки. Зокрема, 3 квітня МЗС України надіслав ноту протесту на адресу МЗС РФ з вимогою передати Україні фонди московської Бібліотеки української літератури. Ця пропозиція була відхилена, оскільки «бібліотека ніколи не належала українській стороні, вона існувала як самостійна державна установа культури міста Москви, її робота фінансувалася з міського бюджету», заявила Захарова.

Крім того, питання про долю БУЛ Україна порушувала і на засіданні Постійної ради ОБСЄ 6 квітня у Відні.

Як повідомлялося, правоохоронні органи РФ 28 жовтня 2015 року провели обшуки у Бібліотеці української літератури, після чого її директор Наталія Шаріна була затримана. Стосовно неї було відкрито кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності).

5 квітня директорові бібліотеки було висунуто ще одне обвинувачення - у розтраті (ч.4 ст.160 КК РФ). 2 листопада 2016 року Міщанський суд Москви почав розглядати кримінальну справу директора Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної по суті.

Раніше стало відомо, що книжковий фонд цієї бібліотеки передається Центру слов'янських культур, який спеціально був створений і функціонує на базі Бібліотеки іноземної літератури ім.М.І.Рудоміно («Іноземка»). Суть цього нововведення - у «розчиненні» фонду української літератури серед книг інших слов'янських народів.

При цьому частину архівних матеріалів БУЛ було списано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-