Архіви БУЛ перевезли до культурного центру України в Москві

Архіви БУЛ перевезли до культурного центру України в Москві

Укрінформ
Різноманітні матеріали з розформованої Бібліотеки української літератури в Москві забрано працівниками Національного культурного центру України на Старому Арбаті на зберігання та систематизацію.

Про це розповіли кореспонденту Укрінформу працівники НКЦУ.

Повідомляється, що серед взятих на зберігання матеріалів Української бібліотеки - архіви історії відтворення бібліотеки (в перший раз її було розгромлено в 30-ті роки - ред.); архіви, що реконструюють історію створення в РФ організацій української діаспори (Федеральна національно-культурна автономія "Українці Росії", Всеросійська громадська організація "Об'єднання українців Росії", інші); архіви Культурного центру; видання українців Росії - листівки, звернення, газети, журнали (наприклад, газети "Український вибір", журнал "Український огляд", головним редактором якого був видатний діяч українського руху в РФ О.О.Руденко-Десняк); матеріали про роботу Світового конгресу українців; примірники книг "Убієнним синам України, Сандормох" (2006), видані Карельською республіканською громадською організацією "Товариство української культури "Калина".

Систематизація цих та інших цінних матеріалів продовжується. "Зберегти це все – наш прямий обов’язок. Тим паче я, наприклад, добре знаю, як по крупинках збиралася ця бібліотека, і скільки туди вклали своєї душі і здоров'я наші українці", - сказав один з активістів, що проводить зазначену роботу.

Як повідомлялося, правоохоронні органи РФ 28 жовтня 2015 року провели обшуки в Бібліотеці української літератури, після чого її директора Наталію Шаріну було затримано. Стосовно неї було порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності). 5 квітня директорові бібліотеки було пред'явлено ще одне обвинувачення в розтраті (ч.4 ст.160 КК РФ). 2 листопада 2016 року Міщанський суд Москви почав розглядати кримінальну справу директора Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної по суті. На початку лютого захист Шаріної звернувся до Страсбурзького суду з скаргою на умови її домашнього арешту.

Тим часом, книжковий фонд Бібліотеки української літератури (БУЛ) передається Центру слов'янських культур, який створюється на базі Бібліотеки іноземної літератури ім. М. В. Рудоміно ("Іноземка"), про що попередньо йшлося ще в липні 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-