Штати вимагають від РФ припинити переслідування української бібліотеки у Москві

Штати вимагають від РФ припинити переслідування української бібліотеки у Москві

Укрінформ
Сполучені Штати в ОБСЄ вимагають від Росії припинити політично вмотивовані переслідування Бібліотеки української літератури в Москві та її керівника Наталії Шаріної.

З відповідною заявою виступила в четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ тимчасово повірена у справа США при Організації Кейт Бернс, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати приєднуються до України, яка висловлює свої побоювання з приводу умисних і зловмисних кампаній проти Бібліотеки української літератури в Москві та її персоналу. Цей випадок чітко ілюструє, як свобода висловлення думок і свобода на участь в асоціаціях обмежуються і навіть караються в сучасній Росії", - заявила представник США.

Вона нагадала, як у 2015 році російська влада "зробила надзвичайний крок" сфабрикувавши звинувачення проти БУЛ у поширенні екстремістської літератури для того, щоб закрити цю установу, яка утримується великою діаспорою України.

"У своїй кампанії з придушення свободи слова російська влада переслідувала й ув'язнила керівника бібліотеки, застосувала озброєну поліцію, щоб вилучити книги з Бібліотеки української літератури, та продовжує вживати заходів, щоб тримати постійно зачиненими двері бібліотеки", - підкреслила американський дипломат.

Вона зауважила, що керівник бібліотеки Наталія Шаріна залишається під домашнім арештом, і судовий процес над нею, який розпочався в листопаді минулого року, продовжує затягуватися, проти неї висуваються нові звинувачення в розтраті. Деякі правозахисні організації вважають Шаріну "мішенню політично вмотивованого переслідування", зауважила Бернс.

"Ми розуміємо, що її домашній арешт закінчується 28 квітня. Ми закликаємо Росію негайно звільнити Шаріну, зняти всі звинувачення проти неї й дозволити вільне функціонування Бібліотеки української літератури в Москві", - заявила представник Місії США при ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-