Шидло і Ващиковський пояснили публікацію листа про

Шидло і Ващиковський пояснили публікацію листа про "проросійський курс"

Укрінформ
Влада зобов’язана була розсекретити й оприлюднити документ 2008 року, який показує, як тодішня польська влада вела свою зовнішню політику і яким чином вона здійснила відхід від традиційної концепції польської закордонної політики.

Про це під час спільної прес-конференції у Варшаві у вівторок повідомили глава польського уряду Беата Шидло і міністр закордонних справ РП Вітольд Ващиковський, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Ми мали не тільки право, але й обов’язок показати громадській думці документи, які згідно із законодавством може бути оприлюднено. Я хочу лише сказати, що зараз найголосніше кричать і піднімають вереск ті політики опозиції, які 12 місяців останнього року присвятили свій час на поїздки за кордон, насамперед до Брюсселя, і там організовували різного роду акції проти польської держави. Тоді вони польські інтереси розуміли зовсім по-іншому”, - заявила Шидло.

За її словами, ці політики сьогодні повинні замислитися над тим, яким чином вони підходять до інтересів держави.

У свою чергу Ващиковський заявив, що оприлюднений документ має важливе значення, оскільки показує величезні зміни у кроках попереднього уряду і відхід від традиційної концепції польської закордонної політики.

За його словами, публікуючи цей документ, влада себе не компрометує, оскільки в усьому світі є практика оприлюднення через декілька років такого типу документів.

Він пояснив, що цей документ підтверджує, що тодішня влада відходила під проукраїнської політики на користь проросійської, аби “грати цим інструментом, показувати на Заході, що поляки є проросійськими, і таким чином черпати вигоди з цієї політики на Заході”.

Він зазначив, що це була гра, яку “розшифрувала” Росія. За його словами, Москва прийняла умови цієї гри, “усуваючи президента Леха Качинського від участі та активності у східній політиці”.

Як повідомляло агентство, МЗС Польщі оприлюднило документ “Тези про політику РП щодо Росії й України”, підготовлений 4 березня 2008 року у Східному департаменті зовнішньополітичного відомства Польщі для тогочасного глави МЗС Радослава Сікорського, який міністр рекомендував для глави уряду. 

У ній пропонувалося польському уряду “пожвавити” діалог з Росією з огляду на економічні інтереси і спільність культурних та інтелектуальних інтересів Варшави і Москви, що є “великою політичною цінністю для Польщі". У документі зазначалося, що для Заходу Росія є важливим союзником у боротьбі з ісламським тероризмом, а також "великим сховищем ресурсів, які можуть значно економічно підтримати західний світ".

У документі також пропонувалося використовувати "реалістичний" і "дружньо-критичний" підхід щодо України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-