Польща

Польща "інтенсивно вимагатиме" повернення Росією літака Качинського

Укрінформ
Варшава й надалі продовжуватиме вимагати від Росії повернення уламків розбитого літака Ту-154М екс-президента Леха Качинського.

Про це у вівторок під час спільної прес-конференції з главою МЗС Польщі Вітольдом Ващиковським заявила глава польського уряду Беата Шидло, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Це для нас надзвичайно важлива справа: дипломатичні кроки (щодо повернення літака. – Ред.) тривали весь рік. Ми й надалі інтенсивно вимагатимемо повернення уламків польського літака, який є найважливішим доказом Смоленської катастрофи і власністю польської держави”, - заявила Шидло.

У свою чергу глава МЗС Ващиковський наголосив, що він передивився документи з 2010-2011 років і не побачив свідчення того, що тодішня польська дипломатія порушувала питання про повернення розбитого літака.

“Це означає, що тоді ми втратили шанс, аби повернути цей літак. Саме тоді ми прийняли хибну концепцію, хибну юридичну формулу з’ясування причин Смоленської катастрофи, і це тоді зроблено ключові помилки, аби з’ясувати ці причини і повернути літак”, - підкреслив Ващиковський.

Він додав, що шанси на повернення до Польщі уламків цього літака “зменшуються”.

Торік у грудні президент РФ Володимир Путін заявив, що повернення уламків літака є неможливим доти, доки Слідчий комітет Росії веде розслідування у цій справі.

Польща вже декілька років поспіль безуспішно вимагає від Росії повернення уламків розбитого літака, зокрема використовуючи можливості ЄС і НАТО. 

Як відомо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70 річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-